Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Антикорупционният закон „Кунева“ – одобрен

Антикорупционният закон „Кунева“ – одобрен

Депутатите приеха новия Закон за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. За него гласуваха 130 „за“, 28 „против“ и 13 „въздържали се“. Редом със Закона на първо четене бе одобрено и създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, за отнемана на незаконно придобитото имущество, чийто разпоредби трябва да влязат в сила най-късно три дни след обнародването. Този срок не важи за новия антикорупционен закон – той трябва да влезе в сила до шест месеца, считано за начало на този период, датата на която е приет от НС.

Това е второто внасяне на законопроекта за разглеждане и гласуване в Народното събрания. В първия си вариант, той бе отхвърлен. Вносител на законопроекта е Миглена Кунева, която смята, че за да е на лице един ефективен антикорупционен закон, е необходимо да се изградят и структури, които ще следят за неговото изпълнение.

В текста на новия нормативен акт са регламентирани механизмите и принципите, с които се предотвратява корупцията на висшите етажи на държавната администрация, както и принципите за конфискуване на нелегално придобито имущество в полза на държавата.

В законопроекта се казва още, че изграждането на единна структура под формата на Националното бюро, ще обедини правомощията и функциите, които сега се изпълняват от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, звеното в Сметната палата, което отговаря за проверките на имуществените декларации и Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

Меглена Кунева
Меглена Кунева, Източник: Wikimedia

Сред основните функции, които ще притежава новият закон са право на проверка на имуществото, което магистратите са декларирали, както и увеличаване на броя на задължените да пускат имуществени декларации лица. Освен това законът „Кунева“ предвижда и образуване на производство в следствие на подадени сигнали от медиите или след тяхна публикация, разкриващи корупционни схеми.

Висшестоящите служители на Бюрото ще бъдат избирани от Народното събрание. Депутатите ще трябва да назначат един директор и четирима негови заместници. За спазването на нормативния акт ще се грижат инспекторите, които обаче ще преминават през проверка за почтеност. Тя цели да се гарантира ефективността на органа, който се бори срещу корупцията.

Текстът на законопроекта е конструиран така, че той да не може да бъде заобиколен или да бъде използван за политически цели. Най-общо казано антикорупционния закон е съставен по начин, който предотвратява злоупотребата с дадените правомощия.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …