Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Естония ще създава международен съд за престъпленията на комунизма

Естония ще създава международен съд за престъпленията на комунизма

Правосъдният министър Екатерина Захариева е изпратила писмен отговор, че проявява интерес към участие в инициативата на Естония за създаване на международен съд за престъпленията от комунизма.

Министърът обясни, че ведомството й води постоянни контакти с колегите си от Естония

Заедно с нашата страна Румъния и Украйна също са заявили интерес към инициативата след приетата на 23 август миналата година Декларация по повод Деня в памет на жертвите на престъпления от тоталитарните режими. Министерството на правосъдието сподели информацията, че консултативният съвет, който ще обсъжда правните аспекти на инициативата, ще представи през август вижданията си за създаване на специализиран международен съд.

Това трябваше да се случи до края на май, но се отложи във времето.

Министър Захариева обясни, че проектът на акта се изготвя от експерти и ще бъде изпратен след становище от консултативния съвет на страните, заинтересовани от инициативата. Министерството е поискало проекта, за да се запознае с него и да направи коментари и бележки по текста.

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева, Източник: Министерство на Правосъдието

След като проектът бъде подготвен, следващият етап предвижда министерството да направи експертен анализ дали няма противоречия с конституцията ни, законите и международните ни задължения. След това ще се изготви доклад, който ще бъде представен на Министерския съвет, където ще е обоснована необходимостта от сключване на договора, като се посочат очакваните резултати и финансови последици от влизането му в сила.

Ще последва съгласуване на проекта за договора и този за доклада до кабинета с министъра на външните работи и другите заинтересовани ведомства, а проектът трябва да бъде одобрен и от главния прокурор и Върховния касационен съд, защото материята е свързана с наказателното законодателство, уточни министър Захариева.

След съгласуването с всички министерства и ведомства Министерският съвет трябва да одобри проекта за международния договор и след неговото подписване да предложи на Народното събрание да го ратифицира със закон.

Влизането в сила на договора става става след приемането на съответния закон от парламента, уточни механизма министър Екатерина Захариева.

Виж също

Източник: Wikimedia

Двама мъже, изчезнали в Дунав, се издирват

Директорът на Областната дирекция на МВР в Русе Теодор Атанасов съобщава за изчезването на двама …