Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Северна Америка / Елизабет Уорън обмисля дали да е вице на Хилари Клинтън

Елизабет Уорън обмисля дали да е вице на Хилари Клинтън

Пречки пред намерението да се впусне в надпреварата като вицепрезидент на Хилари Клинтън вижда сенаторът демократ Елизабет Уорън.

Идеята предизвиква съмнения у нея на първо място с въпроса дали е подходящо две жени да се противопоставят успешно на републиканеца Доналд Тръмп. Ако преосмисли позицията си, Уорън може и да предприеме тази стъпка.

Тя е известна като отявлен критик на „Уолстрийт” и прогресивен демократ, а съветниците й са зачестили връзките с екипа на Клинтън в последните седмици.

Елизабет УорънДвете не са обсъждали директно възможността за партньорска кандидатура, макар Уорън да дава индикации в разговори с близки, че е склонна да направи компромис, още повече е известно крайно негативното й отношение към кандидата на републиканците Тръмп и това е възможност да бъде победен на изборите.

Сенатор Уорън има намерение да прокара „по-прогресивната” си програма, но има опасения, че ако приеме да е кандидат за вицепрезидент, нейните виждания за борбата с неравенството на доходите ще останат на заден план в сравнение с по-центристката политика, която води Клинтън, отколкото ако ги излага директно в Сената.

Уорън дори е критикувала Клинтън в миналото за по-мекия й подход и отказ от по-силно законодателство за фалит, което да успокои „Уолстрийт”.

Решението за участие ще бъде взето в близките седмици, но на призива на Клинтън за обединение на Демократическата партия, Уорън отговори многозначително в социалните мрежи: „Готви се, Тръмп! Ние идваме!”, и в това анализаторите виждат знак, че може би тандемът ще се реализира.

Враждата й към сенатора републиканец я предизвика към поредица от остри коментари, в които квалифицира Тръмп като „расист”, „сексист” и „ксенофоб” и се закани, че ще направи всичко възможно неговата „отровна попара от омраза и несигурност никога да не стигне до Белия дом”. Миналия месец тя се присъедини към Клинтън в обвиненията, че Тръмп е отговорен за финансовата криза през 2008 г.

Хилъри КлинтънЩо за човек иска хората да бъдат изхвърлени от домовете им? Ще ви кажа точно що за човек прави това. Това е човек, когото не го е грижа за никого освен за самия него дребен, несигурен, алчен за пари човек, на когото не му пука кой страда, стига той да печели от това”.

От своя страна Тръмп я нарича Покахонтас заради твърденията й, че имала индианско потекло.

В Сената Уорън представлява щата Масачузетс и засега запазва неутрална позиция в борбата на първичните избори при демократите. Тя единствена не е подкрепила първата жена кандидат за президент от водеща политическа партия.

Ако влезе в борбата на страната на Клинтън, тя ще консолидира и привържениците на нейния противник, сенатора от Върмонт, социал-демократа Бърни Сандърс, защото възгледите им за банковия сектор съвпадат.

Виж също

Виза Канада

Надцакването с визи между Европа, САЩ и Канада продължава

Натиск върху Европейската комисия да вземе до 12 юли становище по отношение на безвизовото пътуване …