Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Да очакваме ли срив в системата за паспорти?

Да очакваме ли срив в системата за паспорти?

Технически и софтуерни проблеми блокират и системата за телефон 112 на МВР.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова настоява за поправка в Правилника за издаване на българските лични документи. Както следва тя е разработила проект за постановление, което на свой ред следва да бъде разгледано от Министерския съвет.

Самата поправка гласи, че в случай на възникване на каквито и да е софтуерни  или технически неизправности МВР да не изпълнява експресни или бързи поръчки за издаване на паспорти, лични карти и шофьорски книжки. Респективно заявленията ще се изпълняват по обикновената процедура за 30 дни.

Министърът се обоснова с факта, че на 13 април е изтекъл срокът за следгаранционно поддържане на системата за издаване на документи.

Румяна БъчвароваВъпреки че през март ведомството е обявило обществена поръчка за 20,6 млн. лв. за още една година, търгът се бави. Основната цел на поправката е пълното гарантиране на издаването, докато бъде избран изпълнител.

Това изглежда, че не води до нищо добро, защото сривът при личните документи може да се окаже и по-сериозен.

Изцяло новата система възлиза на 480 млн. лв., но през февруари бе отменена обществената поръчка за нея. Оказва се, че тя е в пъти по-скъпа от досегашната действаща такава.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …