Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Доминик Тиймс първа титла на трева

Доминик Тиймс първа титла на трева

Продължава чудесното представяне през сезона на Доминик Тийм от Австрия, който спечели първа титла на трева в кариерата си, след като на финала в Щутгарт победи Филип Колшрайбер с 6–7(2), 6–4, 6–4.

Мачът продължи два дни, заради непрекъснатите валежи, които объркаха програмата на целия турнир. Германецът спечели последния им сблъсък в битката за трофея в Мюнхен преди месец, но сега бе време за реванш.

При 3–2 в тайбрека на първия сет мачът бе прекъснат от дъжда, организаторите на няколко пъти се опитаха да го подновят и той да приключи все пак по график, но в крайна сметка стана ясно, че ще се отложи за следващия ден.

Колшрайбер излезе със самочувствието на фаворит, защото пред своя публика бе окрилен от възможността да прибави още една титла. Тийм пък имаше аргумент, че в полуфинала отстрани не кого да е, а Роджър Федерер, който е най-успешният играч на трева в историята на тениса.

Доиграването на мача стартира на корт №1, който единствено предлагаше добри условия за тенис. Колшрайбер се възползва от новото начало и взе тайбрека със 7–2, с което и първия сет.

Доминик ТиймТийм се съвзе бързо от негативния резултат и проби в началото на втория сет. До 5–4 подаващите нямаха проблеми със сервис-геймовете си. Тийм подаваше за втория сет, когато се наложи да отразява две точки за пробив и пропусна още три сетбола, докато успее да затвори сета. Така битката трябваше да се реши в трети сет.

Тийм натисна в началото на сета и се добра до две точки за пробив, но Колшрайбер хладнокръвно ги отрази. Австриецът обаче бе настоятелен и успя все пак да пробие за 21, а можеше да сложи край на спора, като пробие още веднъж за 5–2, но противникът му се спаси и намали пасива до 3–4. Колшрайбер дори имаше точка за връщане на пробива, но не бе съобразителен в близост до мрежата и Тийм направи 5–3. Когато отново трябваше да сервира за сета, а в случая – и за титлата, Тийм направи дойна грешка и предостави възможност за пробив пред германеца. С хладнокръвна игра успя да се измъкне от трудното положение и с форхенд уинър се добра до мачбол. Още в следващата точка нещата приключиха с впечатляващо стоп-воле и Тийм вдигна титлата в Щугарт.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …