Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Дисбаланс в разпределението на бежанците в страните от Европейския съюз

Дисбаланс в разпределението на бежанците в страните от Европейския съюз

Кристалина Георгиева
Източник: Wikimedia

Еврокомисарят Кристалина Георгиева изрази увереност пред авторитното немско издание Ханделсблат, че Европейският съюз е успее да намери баланс в разпределението на бежанците по цялата си територия, включително и в страните от Източна Европа.

Заместникът на Жан-Клод Юнкер по въпросите на бюджета и човешките ресурси засегна и въпроса за недостатъците в бюджета на ЕС, в размер на 155 млрд. евро.

Анализът на Георгиева показва, че бежанската криза е разединила европейските страни и е създала настроение срещу германския канцлер Ангела Меркел, която първа призова за милосърдие и съпричастност към съдбата на мигрантите и отвори границите на Германия, за да помогне на бедстващите.

Идеята й не срещна достатъчна съпричастност сред страните членки, с малки изключения

България е приютила 14 хил. бежанци, което на фона на населението й от 7 млн. е 0,2% . Германия, с приетите над 1,1 млн. мигранти, е достигнала квота от 1,4% от населението й. Унгария и Полша пък не искат да приемат нито един бежанец.

Правейки тази съпоставка, Кристалина Георгиева препоръча и изрази увереност, че страните все пак ще се споразумеят да си разпраделят по-справедливо бремето на кризата с мигрантите. Еврокомисарят дава иновативната идея източноевропейските страни да се включат с друг вид услуги в разрешаването на проблема.

Охраната и патрулирането на външните за съюза граници е едно добро начинание

Остава да бъде оценен политическият аспект на това предложение.

Дистанцирането на страните от Източна Европа от същината на процесите създава впечатлението, че те се интересуват само от финансовите облаги от членството си в ЕС, а не виждат задълженията си да помогнат. Западът пък трябва да признае, че източноевропейските им партньори допринасят за развитието на икономиката чрез евтината работна ръка и ресурсите, които предлагат. Този принос също трябва да бъде отчетен в калкулациите за бежанската криза.

Трите процента от годишния бюджет на ЕС, определен за бежанците не е достатъчен, но ресурсът се увеличава, увери Георгиева. Тя даде пример, че в разгара на кризата бюджетът от 4,5 млрд. евро е удвоен, но има какво да се направи в бъдеще по този въпрос.

Трябва да бъде обсъден въпросът с преструктурирането на разходите за приоритетите на ЕС, които сега са насочени в 80% към селското стопанство и инфраструктурата, но това ще стане през втората половина на годината, когато ще бъдат направени финансовите разчети за периода до 2020 г. Това ще бъде една крачка в посока да се покаже, че светът се променя, а европейският бюджет трябва да отговори на тези промени.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …