Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Транспорт / Горивата остават с непроменени цени

Горивата остават с непроменени цени

Светослав Бенчев, от Българската петролна и газова асоциация, каза пред медиите, че цените на горивата няма да скочат, заради промените в Закона за ДДС.

Финансовият министър публикува промените по нормативния акт, според които търговците, които нямат дистанционна връзка с Агенция „Митници“ или Националната агенция по приходите, се задължават да изплащат обезпечение на държавата в размер на 20% от общата стойност на купените от тях течни горива.

Сонда петрол„Аз не смятам, че ще има някакъв сериозен ефект върху цената на горивата в страната. Дали ще изчезнат фирми, не може да се каже, но ако изчистването на пазара води до изчезването на кухи фирми, то това никак не би било лошо“, направи изказване по въпроса Бенчев. Според него освен, че цените няма да се покачат, те ще бъдат и по-ниски от тези предходната година. Това се дължи на падането на паричната стойност на суровия петрол, като за последното тримесечие са отчетени спадове от 19-20%, което се отразява и върху цените на дребно, у нас купуваме бензин, дизел и газ с 5-7% по-евтино от 2015 година. Според експертите през втората половина на тази година, не се очаква поскъпване, защото включването на Иран, като доставчик на суров петрол, ще покачи неговото количество.

От Българската петролна и газова асоциация, подкрепят предложението на финансовия министър Владислав Горанов, тъй като според тях тази мярка ще подпомогне изчистването на сектора от несъществуващи фирми и в същото време ще е мярка и срещу сивата икономика.

Виж също

Автобус - интериор

За няма и месец, от глоби в столична община са влезли над 300 хил. лева

Броят на нередовните пътници в градския транспорт се увеличава Непосредствено след като Столично община постанови …