Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Германия е на полуфинал след драма с дузпи срещу Италия

Германия е на полуфинал след драма с дузпи срещу Италия

Редовното време и продълженията не бяха достатъчни на Германия и Италия да излъчат победител и се стигна до непредсказуемостта при дузпите. Месут Йозил откри резултата в 65-та минута, а Леонардо Бонучи изравни от дузпа в 78-та. Продълженията не дадоха решение на спора и бяха необходими 18 удара от бялата точка, от които бяха направени 7 пропуска, докато се стигне до крайното 6–5 за Германия.

Така бундестимът за първи път успя да отстрани големия си съперник в мач с елиминации и на полуфинала ще играе с победителя от мача на домакина Франция с Исландия.

Йоаким Льов бе включил трима защитици в концепцията си чрез Бенедикт Хьоведес, Жером Боатенг и Матс Хумелс. Остриета бяха Марио Гомес и Томас Мюлер, а малко зад тях действаше Месут Йозил. Схемата, с която Конте искаше да спечели, бе 3–5–2, като Стефано Стураро бе заменил контузения Даниеле де Роси в халфовата линия. В атака действаха Грациано Пеле и Едер.

Германците започнаха с дълго владеене на топката, но допуснаха два корнера още в началните минути. В петата минута Джакерини опита светкавичен удар пред наказателното поле, но шутът срещна крака на Боатенг.

В 14-та минута Сами Кедира напусна с контузия, въпреки че опита да играе, но болката бе силна. Замени го Себастиан Швайнщайгер.

Флоренци опита да изненада Нойер в следващата минута, но вратарят се намеси авторитетно.

В 19-та Гомес не успя да се възползва от чудесно подаване от Хумелс, тъй като бе блокиран в наказателното поле. Швайнщайгер се прояви в 26-та минута и пласира топката в мрежата на противника, но бе извършил нарушение срещу Матия де Шильо. Нова контраатака малко по-късно бе предотвратена с шпагат от Пароло. В 31-та минута Хьоведес направи неумел опит да спре топката, Джакерини овладя по левия фланг и центрира, но Боатенг се намеси решително. В 40-та Гомес не уцели вратата след подаване от Кимих. Две минути по-късно Швайни отклони към Мюлер, който бе в добра позиция, но не успя да нанесе силен удар. В 43-та минута Джакерини застигна дълга топка до аут-линията и я върна в наказателното поле, но нямаше негов съотборник, който да я отиграе.

Второто полувреме започна с натиск на германците, които затвориха съперника в наказателното му поле. В 54-та Гомес напредна, след като овладя от Флоренци, върна към Мюлер, който стреля силно, но Флоренци бе успял да се пласира и с пета изби от голлинията. В средата на полувремето мощната игра на световните шампиони се увенча с успех и те поведоха.

В 65-та минута Флоренци се засуети в търсене на топката, Гомес подаде изящен пас към Хектор, който поднесе топката на Йозил пред наказателното поле и резултатът бе открит.

https://twitter.com/MesutOzil1088/status/749367806500667392

Няколко минути трябваха на италианците, за да се отърсят от смущението след гола, но нова грешка на Флоренци даде възможност на Гомес да изпробва реакциите на Буфон, който се справи. В 74-та Кимих бе надигран от де Шильо, който центрира ниско към точката за изпълнение на дузпа, Пеле стреля, преди Боатенг да успее да се намеси, но топката мина близо до гредата в аут. В 77-та минута италианците получиха възможност да изпълнят дузпа и Леонардо Бонучи не я пропусна – успя да надиграе Нойер и изравни резултата. В 89-та де Шильо имаше възможност да нанесе решителен удар, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

Началото на продълженията бе белязано от борба за надмощие. Мюлер не успя в 100-та минута и ударът му излезе в корнер. В 107-та Дракслер надскочи двама бранители, но и топката прескочи гредата. След две минути бърза контраатака на германците не успя да се доразвие, защото Дракслер не можа да подаде на Мюлер. В 113-та Нойер замалко да сбърка фатално, но опасността бе неутрализирана.

Така драмата се прехвърли в изпълнението на дузпи.

Дзадза, който се появи специално за наказателните удари, би неразчетено и високо над гредата. След него и Мюлер не можа да надиграе Буфон, Йозил също пропусна дузпа във втори пореден мач и уцели гредата, за да запази преднината от 2–1 за италианците. Пеле не успя да преодолее Нойер в играта на нерви и изкара топката в аут. Бонучи не можа да вкара втора дузпа, след като бе успял в редовното време. Швайнщайгер не се възползва и изпрати топката над гредата. Резултатът бе 2–2 и започна поредица от успешни изпълнения, докато не се стигна до 17-та дузпа, която бе пропусната от Дармиан, а Йонас Хектор успя да прокара топката под плонжа на Буфон и прати Германия на полуфинала.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …