Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / ГЕРБ обвини БСП, че са знаели за провала на АЕЦ „Белене“, а са го оставили по течението

ГЕРБ обвини БСП, че са знаели за провала на АЕЦ „Белене“, а са го оставили по течението

Депутатът Делян Добрев от ГЕРБ, обвини БСП, че са знаели, че проектът за АЕЦ „Белене“ няма да доведе до успех и всичко това ще рефлектира върху страната и то в негативна насока. Дръзкото изказване е породено от взетото от арбитражния съд решение, НЕК да плати за оборудването за АЕЦ „Белене“. Цената, която руската компания „Атомстройекспорт“ ще придобие за конструирането на машините, които въпреки всичко няма да се използват, е 550 млн. евро.

По случая Добрев също каза, че инвеститорът на АЕЦ „Белене“ се е съгласил да подсигури 5 млрд. лева, от общо 10 млрд. лева, за изграждането на атомната централа. Депутатът добави, че изпълнителният директор на БЕХ, по онова време, е писал до министър от Тройната коалиция, че е най-добре да не се плаща аванса по „Споразумение 5“, защото това ще доведе до началото на неговото изпълнение. Добрев тълкува това писмо, като предупреждение за провала на проекта за АЕЦ „Белене“. „Знаели сте, че това е провал и това ще поведе държавата към дъното. Тогавашният министър на енергетиката 20 дни по-късно внася решение в Министерски съвет, с което със средства от държавния бюджет вади 300 млн. лева, за да ги даде на БЕХ, за да даде същите пари, които не е трябвало да бъдат плащани”, заяви депутата от парламентарната трибуна. Делян Добрев смята, че ако тези пари не са били дадени на БЕХ, който път от своя страна да плати на НЕК, а от там да бъдат използвани за изплащането на аванса, предвиден в „Споразумение 5“, нямаше да стигне до арбитраж.

Делян Добрев
Източник: Facebook/@DelyanDobrev

Материално доказателство, което да защити думите на Добрев – няма. Писмото, за което той говори, написано от директора на Българския енергиен холдинг адресирано до министъра на управляваща коалиция, към днешна дата е изчезнало, въпреки че на лице все още е входящият номер под, който е регистрирано.

Решението на арбитражната комисия по въпроса с АЕЦ „Белене“ е да бъдат изплатени 550 млн. евро. Тези пари са за неизплатени фактури от 2010 до 2012 години, както и за оборудването, което е произведено от „Атомстройекспорт“. По думите на народния представител, за България има много по-важни области, в които да влага пари.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …