Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Външните министри зоват от Варшава Великобритания да побърза с решението за излизане от ЕС

Външните министри зоват от Варшава Великобритания да побърза с решението за излизане от ЕС

Министърът на въшните работи Даниел Митов участва в неформална среща на министрите на външните работи и заместниците им във Варшава по покана на полския им колега Витолд Вашчиковски.

Участие във формата са взели България, Австрия, Гърция, Полша, Словакия, Словения, Испания и Унгария заедно с британския държавен министър за Европа. Министър Митов е призовал Великобритания възможно най-бързо да информира отаналите 27 държави в общността за намеренията си, за да могат те да вземат собствени становища и да проведат информирани дебати във формат без напускащата страна. На срещата се е обсъждало създаденото положение в резултат от референдума във Великобритания, който й посочи изхода от съюза, и възможностите за даване на нов импулс на европейския проект.

Митов коментира, че популистите, които с действията и изказванията си са създали нереални очаквания на Острова, сега трябва да понесат отговорност за случващото се, защото веднага са започнали да „бият отбой” от позицията си, свързана с бързото напускане на общността от страната.

Самият Евросъюз трябва да се реформира в посока на облекчаване на бюрократичните процедури, завършването и нормалното действие на единния пазар и повишаване на конкурентноспособността на икономиката на Стария континент.

Румънският му колега, Лазар Команеску, е изразил увереност в запазване на единството на останалите страни в общността, както и изясняване на последващите действия за Великобритания на равнище ЕС и във вътрешен план за Обединеното кралство.

Витолд Вашчиковски
Витолд Вашчиковски, Източник: Wikimedia

Домакинът Витолд Вашчиковски е декларирал готовност неговото правителство да оглави група от страни в рамките на ЕС, които да спомогнат за обновяването на блока след излизането на Великобритания. Преди срещата той разговаря в Прага с външните министри на Чехия, Словакия, Унгария, Франция и Германия.

Страните от Източна Европа са готови на тежки преговори с Лондон, на които ще изкажат твърдата си позиция за правата на имигрантите от ЕС на територията на Великобритания. Полша и Словакия изглеждат най-ревностно настроени в това отношение и имат намерение да наложат вето на всякакъв опит от страна на Обединеното кралство да си издейства търговски привилеии с общността, ако в замяна не спазва правото на свободно придвижване на хора през границите си.

Задачата им е трудна, тъй като именно този въпрос накара мнозинството британци да изберат брекзит.

Чешкият министър по европейските въпроси Томаш Проуза е изразил опасения, че са възможни и други кампании за ограничаване на придвижването, а това може да доведе до разделение по оста Изток – Запад.

Чехия, Полша, Унгария и Словакия ще водят преговорите ан-блок, тъй като и позициите им са сходни като членове на Вишеградската четворка, което придава тежест на становището им.

Във Великобритания живеят 1,2 млн. от четирите ценралноевропейски държави и Проуза е предупредил, че ще се прилага принципът на реципрочност за равенство на правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в европейските държави. Той завърши с предположението, че преговорите може да отнемат от 3 до 7 години.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …