Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Всички пълнолетни българи ще се водят на военен отчет

Всички пълнолетни българи ще се водят на военен отчет

След навършването на 18-годишна възраст всички български жени и мъже ще се водят на военен отчет. Военната подготовка ще бъде на доброволен принцип, а желаещите да я получат нямат да са подлагани на толкова строги тестове, както преди да отпадне военната служба у нас.

Възрастовата граница за прием на военнослужещи 32-50 години, се намалява на 28-46 години.

Българска армияПоради въвеждането на военната служба и подготовка се предвиждат промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва. Промените са внесени в Министерството на отбраната, с цел обществено обслужване. Според о.з. полковник Цанко Цанков, председател на Съюза на бившите офицери и сержанти, измененията които се правят ще са само козметични и няма да решат проблема с кадри на армията. Той заяви, че от съюза не могат да се съгласят с начина, по който ще се попълват военните отчети. В настоящия момент 1 млн. българи се водят на такъв отчет, които са над 40 години. Според проектозакона, всички български граждани, навършили 18 години, без да са преминали необходимата военна подготовка ще бъдат записани в отчетните книги. „Не е дадено как ще се решава въпросът с набирането на хората, с военното обучение. На военното окръжие трябва да му се делегират права и задължения да си провежда рекламна дейност сред младите, да ги заведе на военен отчет. И по заявка на военното окръжие министерството да провежда курсове, откъдето младежите да получават военноотчетни специалности, които са нужни. Представете си, че на армията й се наложи да воюва срещу Турция. Ще ни чака ли Турция да си мобилизираме тези момчета, да ги намерим оттук-оттам, да видим кой за какъв става, да започнем 6 месеца да ги готвим и тогава да кажем: „Сега сме готови да воюваме“. Просто давам пример“, добави о.з. полковник Цанков в изказването си пред Дарик.

Друга пукнатина в проектозакона, според съюза, е начина за провеждане на военното обучение. Бившите военни смятат, че то трябва да премине през един етап и включва и специална военна подготовка. Според председателя на съюза, занижените критерии за желаещите, които искат да преминат през военното обучение е добро решение. „Сега тези медицински показатели, които са ги направили, не знам войник ли правят или космонавт. Убеден съм, че ако сега се подложат наново целият личен състав, половината няма да го издържат. Това не е професия – запасняк. Даваме подготовка на човека, който иска да си защити Родината. Защото в Конституцията пише, че защитата на Отечеството е дълг и чест на всеки български гражданин. А ние – все едно ще го пращаме на Марс – толкова да е здрав, умен и красив“, коментира о.з. полковник Цанко Цанков.

На 31 май, ще се проведе конференция, организирана от съюза, на която ще бъдат представени несъгласията с промените в Закона за резерва на въоръжените сили, както и предложения за нови изменения.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …