Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Само край средновековната крепост Вишеград има орфеев ахат

Само край средновековната крепост Вишеград има орфеев ахат

Шинаси Сюлейман е кмет на община Кирково, в близост до границата. Той има рядка колекция от орфеев ахат, който е рядък и се намира само около средновековната крепост Вишеград, недалеч от Кърджали. Освен че събира полускъпоценните камъни, кметът ги и обработва.

Орфеевият ахат е открит в края на миналия век и доскоро за него са знаели малцина.

Сега находището е изчерпано и за да се добие някакво количество, трябва да се копае на по-голяма дълбочина.

Приписват се магични свойства на камъка – удължавал живота и стимулирал творческите заложби.

Сюлейман го харесва заради съчетанието на зеления и кафевия цвят.

Тези камъни са само малка част от богатата колекция на кмета, която той е струпал в двора си в с. Шопци.

Знае историята и може да каже къде е открил всеки камък.

Практикува хобито си вече 20 години и се е запалил от сестра си, която му открила къде да търси скъпоценните находки.

Не без гордост споменава, че няма хълм или дере в Кърджалийско, където да не е ходил. След отварянето на ГКПП Маказа се разширява периметърът на търсене, защото може да ходи и до Гърция, за да открива ценни камъни.

Карнеолите също заслужават внимание от богатата му колекция. Тях пък е открил в Ивайловградско. Сюлейман разказва, че се използват от бижутерите, защото при полиране стават прозрачни.

За колекционера търсенето на камъни се е превърнало в рефлекс – където и да отиде, по какъвто и да е повод, първо гледа земята, за да открие ценна находка.

Кметът има машина, с която нарязва на филии камъните, които открива, и друга, с която ги полира.

АхатМашината за рязане е обикновен електромотор, към който е свързан нож, но трябва да се реже на ниски обороти, за да не се повреди камъкът, разкрива тайната Сюлейман. За полирането се използват специални шкурки, а процесът е дълъг – започва се от по-едри и се стига до най-фините, докато камъкът стане гладък като стъкло и могат да се видят цветовете и жилките в него.

Точно специалните шкурки правят хобито скъпо, защото не се намират в България и се налага да ги поръчва от Китай. Преди да среже един камък, той внимателно го оглежда, за да прецени къде и под какъв ъгъл да започне обработката, за да се видят най-добре цветовете и красотата на природата, въодушевява се майсторът. Има и камъни – най-често вкаменелости на растения и животни, които не смее да обработва.

Попадал е често и на корали, идеално запазени охлюви и морски звезди

Такива находки само биват почистени и нищо не прави по-нататък с тях. Колекционерът се гордее с находките си на вкаменени части на дървета, за които прави предположения от какъв вид са. Тях обработва само с шлифоване, за да си личат жилките и структурата на дървото.

„Уникално е да държиш парче камък и да знаеш, че преди милиони години е бил живо растение или животно”, не крие възторга си от творенията на природата Сюлейман. Когато започва да се занимава с това хоби, първоначално е криел, защото малко хора биха разбрали естеството на работата. С течение на годините цялото село знае за интереса му и вече има усещането, че хората го разбират, дори им е интересно да идват и да го наблюдават, докато работи.

Запалил е и няколко души към това свое хоби. Често идват при него за консултация и той им обяснява къде да търсят ценните екземпляри. Не крие от никого находищата, които са му известни, за разлика от други колекционери на полускъпоценни камъни, които ревностно пазят тайната си. Признава, че е готов да помогне на всеки с информация, стига да няма комерсиална цел.

Разбирането му е, че полускъпоценните камъни трябва да бъдат подарявани и не понася хората, които търгуват с природните красоти. Затова той раздава ценните си находки на приятели, но с кметуването няма много време да се занимава с хобито си. Така го оценява като време за релакс и когато в общинската работа възникне проблем или го ядосат, се разтоварва с работата по любимите си камъни – прибира се, срязва 2-3 камъка и ядът му минава. Така е готов за следващия работен ден.

Виж също

Варна

Без изненади в конкурса за главен архитект на Варна

Заемащият длъжността главен архитект на Варна Виктор Бузев очаквано спечели конкурса за длъжността, след като …