Валутни курсове за 16.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Взаимното уважение е ключът към партньорство, смята Путин преди посещението в Гърция

Взаимното уважение е ключът към партньорство, смята Путин преди посещението в Гърция

Необходимост от диалог на основата на равенство и партньорство с Европейския съюз по широк кръг въпроси очерта президентът на Русия Владимир Путин в навечерието на посещението си в Гърция.

„Пред отношенията между Русия и Европа не съществуват неразрешими проблеми. Трябва да има взаимно уважение на интересите и мнението на другия”, видя перспективата руският президент.
Алексис ЦипрасЛиберализиране на визовия режим и формиране на енергиен съюз
са теми на бъдещи дискусии, смята Путин, но добавя, че все още не вижда у европейските си партньори готовност за тази крачка.

„Русия и ЕС са стигнали вече до един кръстопът, на който трябва да се даде отговор на въпроса как виждаме бъдещето на отношенията ни и по кой път ще тръгнем. Аз съм убеден, че от събитията в Украйна трябва да извадим необходимите заключения и да започнем изграждането от Атлантика до Тихия океан на една зона за икономическо и хуманитарно сътрудничество на базата на архитектурата за равноправна и неделима сигурност. Значима стъпка в тази посока би било хармонизирането на процедурите на европейската и евразийска интеграция”, посочи перспективите руският държавен глава.

Европа обаче е подложена на влияние от други източници, видя опасността Путин, и за да може да получи полагащото й се място в новата международна реалност, трябва да бъдат обединени усилията на всички европейски страни и Русия.

Руско-гръцките отношения, и по-специално енергийният сектор, са елемент от тези усилия на международната общност, набеляза пътя за диалог руският лидер.

Диверсификацията на коридорите за пренос на енергия ще допринесе за стабилност на доставките и енергийна сигурност на цяла Европа, а от две десетилетия Русия е стабилен и сигурен енергиен партньор на Гърция, погледна в исторически план президентът.

Алексис ЦипрасЖеланието на гръцките власти е страната им да се превърне в значим енергиен разпределителен център на Балканите и действащото споразумение с Гърция бе продължено до 2026 г., защото плановете на страната за доставка на въглеводороди към Централна и Западна Европа съвпадат с тези на Русия, обобщи енергийното бъдеще Путин. Той напомни още, че въпросът за южните енергийни коридори към страните от ЕС не е свалян от дневния ред на Москва, но тя е била принудена да спре проекта „Южен поток” не по свое желание.

Подписан е обаче меморандум между „Газпром”, италианската „Едисон” и гръцката ДЕПА за пренос на руски природен газ по дъното на Черно море и през трети страни до Гърция и Италия.

Руският президент потвърди и приятелските отношения с Гърция, като ги определи за стабилна база на бъдещо партньорство.

„Надявам се, че ще засилим по-нататъшния ни многоаспектен диалог и ще реализираме заедно нашите планове”, завърши оптимистично президентът на Русия преди срещата с гръцките си партньори.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …