Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Великобритания ще изчака с преговорите за излизане от Евросъюза, анонсира Камерън

Великобритания ще изчака с преговорите за излизане от Евросъюза, анонсира Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън, който подаде оставка след резултата от референдума за излизане от Европейския съюз, заяви, че страната му не трябва да обръща гръб на Европа и останалия свят, на път към изхода от общността.

Трябва да бъдат изяснени бъдещите отношения със страните от съюза, но това ще е приоритет на следващия премиер, подчерта Камерън.

Той прокламираше запазване на членството в ЕС за страната, но след негативния резултат от вота се появи в седалището на правителството на „Даунинг Стрийт” 10 и обяви оставката си.

До 2 септември ще се изясни кой ще е наследникът му на премиерския пост. Министър-председателят каза, че на този етап Великобритания няма да избързва и да подава молба за прекратяване на членството й, а резултатът от референдума за него не е най-добрият за страната. Въпреки това Камерън препоръча на парламента да не отменя решението на мнозинството британци, които поискаха да излязат от общността, защото то трябва да бъде уважено и приложено по подобаващ начин, добави той.

Дейвид Камерън
Дейвид Камерън, Източник: kremlin.ru

Гражданите на ЕС, които към момента живеят и работят на Острова, няма да усетят незабавни промени, но за британската икономика излизането от структурата на съюза няма да е като спокойно плаване, предупреди примиерът, но побърза да успокои, че финансовите институции имат плана и ресурса да издържат на изпитанието, което ще донесе Брекзит.

Великобритания да назначи нов еврокомисар на мястото на подалия оставка Джонатан Хил, защото страната има право на това като пълноправен, все още, член на ЕС, който плаща вноските си в съюза в пълния им размер. Мотивът на Хил да напусне бе разочарованието му от резултата на референдума и личното му усещане, че не може да остане на поста на еврокомисар по въпросите на финансовата стабилност и услугите, отговарящ за капиталовите пазари, все едно нищо не се е случило. Датата на официалното напускане на Хил е 15 юли, а функциите му в ресора ще бъдат поети от латвийския еврокомисар Валдис Домбровскис.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …