Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Българи станаха първи по роботика в Румъния

Българи станаха първи по роботика в Румъния

Под мотото „Роботор 2016„, миналата седмица в Румъния се проведе Международния симпозиум по роботика.

В град Оршова, намиращ се по течението на река Дунав, се съревноваваха ученици от България, Сърбия, Румъния и още няколко държави. В състезанието по роботика състезателите претендираха за първите места в няколко конкретни категории, сред които следене на линия, сумо роботика и преминаване през триизмерни лабиринти.

Регламентът включва създаването на индивидуален робот, с който да впечатли журито. Така е и с Мини Терминаторите, които са пригодени за различни условия и цели.

Представителите от България са възпитаници на Софийската гимназия по електроника „Джон Атанасов“, които самоинициативно са се включили в надпреварата.

Тъй като България има добра история като участник в симпозиума по роботика, отговорът не закъснява.

Миналата година учениците на Милена Гошева, учител по физика в гимназията, печелят I-во и III-ро място. И така гимназия „Джон Атанасов“ получава официална покана и бива посрещната с почести.

Посрещнаха ни като официален гост с националния ни химн, което трогна всички ни„, разказва ръководителят на гимназистите, г-жа Гошева.

RobochallengeОт гимназията са сформирани два екипа – младши и старши. Капитанът на младшия отбор е 16-годишният Симеон Попов. Той с радост сподели за постигнатия успех. Отборът му е на I-во място в роботика свободен стил.

Чувстваме се страхотно като победители„, разказа Попов. Тяхната радиоуправляема кола спечелила сърцата на журито, въпреки че не била довършена.

Тя трябваше да се управлява с Bluetooth, но времето не ни стигна, за да я довършим„, и така вместо през телефоните си, младежите управлявали робота с дистанционно.

Екипът на младшите специалисти е от трима души – капитанът и неговите приятели Стоян Илов и Димитър Донев. И тримата са категорични, че състезанието представлява една среда, много по-различна от учебната.

Приятно изненадани сме от случилото се, запознахме се със съмишленици и сме много щастливи„, заяви гимназистът Димитър Донев.

Капитанът на старшия отбор е Димитър Рангелов. Екипът на единадесетокласниците се представя достойно и взима II-ро място в категория следене на линия и II-ро място за успешно преминат 3D лабиринт.

Екипът от четирима младежи, сред които капитанът, Матео Илиев, Борислав Дабровски и Англел Мишков, взима още няколко награди.

Въпреки малкия ни бюджет, ние се представихме достойно„, настоя Димитър Рангелов. Румънските опоненти се явили на състезанието с робот хуманоид за смайващите 22 000 евро.

Ние не разполагаме с такива средства, но все пак показахме, че можем„, заявиха от отбора. И не на последно място емоцията си е струвала.

Румънците ни посрещнаха много дружелюбно, като почетни гости„, споделя Матео Илиев. Всички били приятелски настроени един към друг.

Г-жа Милена Гошева пък сподели, че се радва на учениците си, които са много задружен екип.

Те си помагат, разделили са си задачите – един прави модела, друг програмира, трети се занимава с 3D моделирането. Страхотни са!„, разказва тя.

В рамките на един месец учениците от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ завоюваха позиции по роботика в Румъния и Австрия. Младежите редят успехите си един след друг, представят се отлично на симпозиума „Роботор 2016“ и на „Европейската научнa конференция по образователна роботика“.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …