Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Иран предложи България да стане част от транспортния коридор Персийски залив – Черно море

Иран предложи България да стане част от транспортния коридор Персийски залив – Черно море

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Иранският вицепрезидент Есхак Джахангири отправи предложение, България да стане част от транспортен коридор. Той ще започва от Иран, преминавайки през Грузия и Армения.

Министър – председателят Бойко Борисов определи това предложение като „изключително интересно“, а по-късно разясни, в какво точно ще се изразява участието на България. Заради благоприятното географско разположение на страната и излаза на море, през България има възможност да се достигне до всяка част на Европа. Борисов още каза, че по новия транспортен коридор ще се превозват както стоки, така и газ.

Още след две седмици в България ще пристигне експертна група, която ще обсъжда подробностите за участието на страната ни в проекта. По време на преговорите иранските специалисти ще бъдат запознати и с условията за изграждане на газоразпределителен център у нас.

По време на днешната среща Борисов и Джахангири обсъдиха и проблема на мюсюлманската държава с банковото разплащане. Премиерът се ангажира, да внесе този въпрос дори в Европейския съвет.

Сред обсъжданите теми на срещата в Техеран бе и ядрената енергетика. По думите на Борисов, относно срещата, България има потенциал в тази сфера.

Българо иранските отношения по-добри от всякога

Вярвам, че подписаните документи за двустранно сътрудничество ще бъдат много полезни за двете страни, а присъствието на премиера Борисов и водената от него делегация са доказателство, че тази сериозна политическа воля ще продължи”, каза Есках Джахангири. Той също така изтъкна, че между двете страни винаги са се поддържали добри взаимоотношения. Вицепрезидента на Иран коментира, че преговорите които се водят между неговата държава и България са с много голямо значение и за двете страни. Заложени в дневния ред на срещата бяха нефтопреработването, земеделието и енергетиката.

Положителна оценка на отношенията между България и Иран  даде и посланика Абдола Норузи. Той коментира, че двустранното сътрудничество се дължи на сформираната „съвместна комисия“, която заседава през месец март тази година, като този среща на българо-иранската комисия бе първото от седем години насам. Относно транспортния коридор Персийски залив –  Черно море, Норузи обясни, че неговото изграждане ще даде пряк достъп на Иран към Европа.

Част от антуража на Борисов, по време на визитата му в Иран, са и вицепремиерът Томислав Дончев, както и министрите Даниел Митов, Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Десислава Танева, Ивайло Московски и Любен Петров, заместник министър на икономиката.

По време на посещението си в Иран, премиерът Борисов, се срещна и с президента на страната – Хасан Рухани. От разговорът с него става ясно, че Иран има желание да се тестват жп линиите и цистерните с петрол. „Би било много добре и стратегически изгодно за нас, ако успеем да осъществим и други общи идеи“, публикува Бойко Борисов преди час в своята официална Фейсбук страница. Среща от подобен ранг е от изключително значение за страната ни, тъй като в политическите среди е прието да се осъществяват визити според заеманата длъжност в държавния апарат, което предполага че щом президентът и първият вицепрезидент са пожелали да се срещнат с министър – председателя на България, който заема по-нисша от тях длъжност, то в действителност намеренията на ислямската страна са с положителна насоченост.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …