Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / България ще посредничи в отношенията между ЕС и Китай

България ще посредничи в отношенията между ЕС и Китай

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изнесе лекция на тема „Светлината на познанието и скоростта на мечтите” пред студенти от Пекинския университет за чуждестранни изследвания.

Цецка Цачева
Цецка Цачева, Източник: ПП ГЕРБ

Българска парламентарна делегация е на официално посещение в Китай. Цачева е изтъкнала дългогодишните приятелски отношения между двете страни и е подчертала ролята, която може да изиграе България, като член на Европейския съюз, в развитието на отношенията между ЕС и Китай.

Гостите са посрещнати с песента „Високи сини планини”в залата на лекцията.

Шефът на парламента се срещна преди това с ректора на университета Пън Лун.

Цачева направи паралел с древните корени на двата народа и разказа на присъстващите за българската азбука – кирилицата, която е нашият принос към европейската култура и световната цивилизация.

За студентите бе интересно да научат, че България е родина на най-старото обработено злато в света, а Цецка Цачева изрази увереност в прекрасното бъдеще на двата народа и припомни, че страната ни е втората, която през 1949 г. признава Китайската Народна Република и вече повече от 60 години двустранното сътрудничество се разширява на основата на взаимното разбирателство.

СУ „Климент Охридски” е избран през 2014 г. за първия ротационен председател на Консорциума от университети от Китай и Централна и Източна Европа, а броят на българските студенти, които изявяват желание да учат в Китай, непрекъснато расте, отбеляза председателят на Народното събрание. Съвместната дейност между Катедрата по български език към университета, създадена през 1961 г., и Пекинския университет за чуждестранни изследвания има дългогодишна история, а днес в България повече от 2000 деца изучават китайски език в над 20 училища.

И политическите отношения между двете страни са на висота, което е база за развитие на двустранното сътрудничество, а това е благоприятна перспектива за много млади хора, отбеляза Цачева.

Като се използват традициите на старото приятелство, партньорството трябва да се развива съобразно с днешните реалности и изисквания. Усилията трябва да бъдат насочени към укрепване на комуникацията и доверието и разширяване на икономическото сътрудничество, науката, образованието и културата, иновациите и модерните технологии, обобщи шефът на парламента, след което написа в книгата за почетни гости на университета: „С приятелски чувства и поклон пред младежите и преподавателите по българистика – вие сте живият мост между България и Китай – древни и модерни държави, които развиват всестранни отношения. Успех!”

Думата взе ректорът на Пекинския университет за чуждестранни изследвания Пън Лун и благодари за подкрепата от българска страна към университета и увери, че българистика се изучава от откриване на катедрата през 1961 г.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …