Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Бъдещето на ЕС трябва да се определя от всички страни членки, смята Роберт Фицо

Бъдещето на ЕС трябва да се определя от всички страни членки, смята Роберт Фицо

Премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви, че бъдещето на Европейския съюз не може да се решава от няколко силни членове от западните страни. Критиката на министър – председателя, е по повод срещата на страните основателки на ЕС. Фицо също призова към допускане във вземането на важни решения за бъдещето развитие на алианса и на страните членки от Източна Европа.

От излизането на резултати за Брекзит (24 юни) се проведоха две срещи между управляващите на страните създали Европейския съюз. Първата бе още в петък, на която взеха участие и шестте държави – Франция, Германия, Белгия, Холандия, Люксембург и Италия. Този понеделник се срещнаха само три от тях – Германия, Франция и Италия. И на двете срещи основната тема за дебатиране бе напускането на Великобритания от Европейския съюз.

Бъдещето на ЕС повече не може да се определя без активното участие на страните, включили се през 2004 г.“, каза Фицо по повод предстоящата среща на върха през септември, която ще се проведе без участието на Обединеното кралство в Братислава.

От днес започва и работата на Словакия, като председател на съюза. Този пост до сега се заемаше  от Холандия. Денят ще бъде отбелязан с провеждането на редица културни мероприятия в Братислава. Това ще бъде първият мандат на Словакия, откакто през 2004 се присъединиха към Обединена Европа. От правителството се готвиха в продължение на четири години за дългоочакваното председателстване. Сред обещанията, които кабинета дава на словашкия народ е, заемането на този пост да не надхвърля 70 млн. евро разход на държавата.

Роберт Фицо
Роберт Фицо, Източник: Wikimedia

Вчера бе последният възможен ден, в който правителството на Словакия да одобри приоритети на предстоящото председателстване. Най-основните застъпени точки ще бъдат справяне с миграционната криза, разработване на единния цифров пазар, създаване на енергиен съюз и икономически развитие на ЕС. Министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак, коментира, че приоритетните цели на тяхното правителство за периода, в който ще ръководят ЕС са одобрени сега, заради дългоочакваните резултати от допитването във Великобритания, иначе те са били набелязани още от февруари.

Постигане на осезаеми резултати, преодоляване на фрагментацията и повече фокус върху гражданите на ЕС са трите основни принципа, към които ще се придържа словашкото правителство по време на шестте месеца, в които ще заема поста.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …