Валутни курсове за 23.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Бутнаха две незаконно построени къщи в „Столипиново“

Бутнаха две незаконно построени къщи в „Столипиново“

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

Регионалната дирекция по национален строителен контрол в Пловдив издаде заповед за разрушаването на две незаконни жилища в ромския квартал „Столипиново“.

В сряда около 11:30 часа полицията отцепи улиците „Крайна“ и „Крайречна“ и на мястото пристигна багер, който бутна незаконно построените къщи. За сигурността в района се грижиха служители на ОД на МВР Пловдив, както и жандармерията. Пред дошлите на мястото журналисти, живущите в двете постройки коментираха, че след събарянето на домовете им те остават на улицата, заедно с цялата си покъщнина. Не се стигна до саморазправа на жителите на „Столипиново“ и органите на реда.

Все пак е нормално да се изпълняват заповеди, след като нарушенията са факт„, коментира случилото се кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков. Той също припомни, че до края на този месец още няколко незаконни жилища в квартал „Столипиново“ ще бъдат изравнени със земята. Заместник кмета по общинската собственост инж. Димитър Кацарски каза, че от Община Пловдив ще предоставят, на живущите в съборените къщи, склад в който те могат да съхраняват своите вещи. Той добави, че към момента когато багерът е настъпил към работа, всичко от жилищата е било вече изнесено на улицата, в това число и вратите и прозорците на сградите. Инженер Кацарски още коментира, че по закон, когато Регионалната дирекция по национален строителен контрол издаде заповед за срутването на незаконно издигнати постройки, общината е длъжна да подсигури склад за съхранение на мебели и вещи на семействата, които остават без покрив над главата си. „Затова на място са били представители на „Жилфонд“ с кола, ако се наложи вещите да се изнесат и да се извозят“, каза още заместник кмета, допълвайки, че в конкретния случай тази мярка не е била наложителна. Относно въпроса дали на хората, чийто домове бяха съборени, ще бъдат дадени общински жилища, Кацарски отказа коментар, тъй като това е тема която е засегната в правомощията на кмета на района, в който се намира „Столипиново“.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …