Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / БСП обмисля да предложи жена за президентските избори

БСП обмисля да предложи жена за президентските избори

Предварителните проучвания сред червените преди старта на общинските събрания по места, които ще предложат номинации за президентските избори, сочат, че кандидатурата на БСП за вота се очертава да бъде на жена.

Омбудсманът Мая Манолова и евродепутатът Илияна Йотова са фаворитките на червените, а и самите дами имат амбицията да се впуснат в надпреварата.

Името на лидера на партията, Корнелия Нинова, също е сред спряганите за евентуален кандидат, но тя побърза да обяви, че няма да се кандидатира, а призова същото да сторят и водещите фигури от АБВ – Георги Първанов, и от „Движение 21” – Татяна Дончева, с които се водят преговори за евентуално коалиционно участие.

Още докато беше депутат, Мая Манолова се ползва с висок рейтинг, заради откровения си език, с който не спестява критиките, а и с дейността си като омбудсман се стреми да помага в разрешаването на много от проблемите на хората.

Мая Манолова
Източник: Facebook / Мая Манолова

Ако изборът падне върху нея, тя няма да е партиен кандидат, защото това ще намали подкрепата за нея, а се обмисля възможността да бъде издигната от неправителствена организация и впоследствие кандидатурата й да бъде подкрепена от червените.

Илияна Йотова също е популярно и обичано име сред симпатизантите на партията, като дори до последно имаше шансове за лидерския пост, но самата тя се оттегли от борбата в полза на сегашния председател Корнелия Нинова. С дейността си в Европарламента и вътрешната му комисия, на която е зам.-председател, тя активно се занимава с въпросите на бежанците. Разработила е и стратегия за развитие на планинските райони и се очаква целево финансиране от Еврокомисията след одобрение от Европарламента.

Други две женски имена се поставят на дневен ред. Малко изненадващо, сегашният вицепрезидент Маргарита Попова може да се включи в надпреварата като независим кандидат, подкрепен от широк кръг партии, включително БСП и АБВ. Хората на Георги Първанов я подкрепят, но това не е валидно за червените привърженици, защото образът й се свързва с този на президента Росен Плевнелиев, с когото градят предишната си кампания на антикомунистическа основа.

Другото спрягано име е на напускащия посланик на Република България в САЩ Елена Поптодорова, но от червената партия не са склонни да й дадат подкрепата си. Политическата й кариера тръгва от партията, но в настоящия момент е проамерикански настроена, което не се гледа с добри очи от социалистите, а и самата Поптодорова коментира наскоро, че тази надпревара не й е приоритет.

Ирина Бокова също не е за пренебрегване като кандидат, тъй като е обединяваща и популярна личност сред левите симпатизанти, но паралелно тече борбата й за президентския пост на ООН.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …