Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Брюксел ще следи шест месеца под лупа българската прокуратура

Брюксел ще следи шест месеца под лупа българската прокуратура

Дейността на българската прокуратура ще бъде обект на шестмесечна проверка от експерти на Европейската комисия и прокурори, специализирани в разследването на тежки престъпления.

Мониторингът трябваше да стартира през май, но Министерството на правосъдието аргументира забавянето с желание на „партньорите от Брюксел”, които имали възражения по техническото задание, за които не бяха дадени подробности.

Наблюдението ще отчете резултатите в поредния мониторингов доклад за България в началото на следващата година.

Първият етап ще стартира с мисия от пет дни, но върху какво техническо задание остава неизвестно, поради желанието на проверяващите то да не бъде оповестявано. Обвинителите, които трябваше да пристигнат през май, бяха от Великобритания, Германия, Холандия и Испания. Засега остава неясно още колко мисии ще има и с каква продължителност.

Наблюдението е в резултат на решение за европейски анализ на прокуратурата, който последният мониторингов доклад от януари препоръча. В рамките на следващите шест месеца ексертите ще изготвят анализ и препоръки за следващия период на наблюдение.

Съдебна палата
Източник: Wikimedia

Независимият анализ стана препоръчителен след публикувания в началото на годината мониторингов доклад, който изрично настояваше за него. Сегашната мисия има функцията на „експертна помощ”, която да подобри работата на прокуратурата, а официално бе поискана от правителството на Бойко Борисов. Причините за забавянето досега бяха административни и кадрови проблеми от Службата за подкрепа на структурните реформи към комисията. Бившият правосъден министър Христо Иванов си навлече критики, защото заслугата за тази идея беше залегнала в актуализираната стратегия за съдебна реформа, подготвена от неговия екип.

Препоръката на последния мониторингов доклад от 2016 г. гласеше, че „необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати по дела за корупция и организирана престъпност по високите етажи на властта”.

Виж също

Полиция

Наплив за пенсиониране при военните и полицаите

В доклад на Националния осигурителен институт за отпуснатите нови пенсии през първите шест месеца на …