Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Британският референдум предизвика носталгия по ЕС у жителите на Гренландия

Британският референдум предизвика носталгия по ЕС у жителите на Гренландия

На най-големия остров в света, Гренландия, се засилват настроенията за преосмисляне на позицията към Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

През 1985 година страната стана първата членка, която напусна общността чрез референдум, на който евроскептиците надделяха с 53% срещу 47%. Забавянето на икономическия растеж, който е силно зависим от риболова в арктическата територия, наложи засилването на дискусиите по този въпрос.

Движението надолу на цените на суровините в световен мащаб обърка плановете за привличане на милиардни инвестиции на острова, предимно от Китай, с които да се даде тласък на икономиката чрез развитие на проекти за добив на желязна руда, злато и други природни ресурси.

Майкъл Роузинг, член на Демократическата партия, част от управляващата коалиция, е на мнение, че проблемът за повторното членство поне трябва да се обсъди.

Приток на така необходимите инвестии може да се осъществи чрез проекти за инфраструктура, подкрепени от ЕС

Гренландия има свободата да взема решения по вътрешната си политика, но външната й зависи от Кралство Дания, под чиято юрисдикция се намира островът. Той е и една от 25-те отвъдморски територии, които си партнират със съюза, без да са членове в него.

Формално, островитяните са членове на ЕС, тъй като са граждани на Дания, която е в рамките на общността. Валутата в Гренландия е датската крона, търговията с Европа се осъществява по силата на специална спогодба, която дава голям коз в ръцете на северната територия, тъй като й дава контрол върху обширни територии с разнообразни рибни пасажи, а риболовът съставлява 90% от износа на страната.

Гренландски къщи
Източник: Wikimedia

Премиерът Ким Килсен защитава противоположната теза – за все по-голяма независимост на жителите и от тази гледна точка – липса на необходимост от завръщане в общността. Тази дистанцираност би била полезна за бъдещите поколения, смята той. Планираното споразумение между САЩ и ЕС би лишило острова от предимството на безмитния достъп до европейските пазари, смята Херман Лет, директор на най-голямата частна компания и председател на датската бизнес асоциация.

Европейската комисия е на мнение, че подобна пречка не може да има и посочва за пример износа на скариди към ЕС, който за една година е в размер на 450 млн. евро, докато от САЩ се внасят скромни количества за около 1 млн. евро.

Асоциацията на рибарите и ловците в Гренландия също не одобрява завръщането в блока, защото се опасяват, че Европа ще сложи ръка на големите китоловни полета и ще сложи забрана на улов на тюлени и китове. Износът към Европа на продукти от тези екзотични животни силно е намалял заради обвиненията в жестоко отношение към животните.

Гренландия получава годишно от ЕС 31 млн. евро за образование, а с други 16 млн. са подпомагани рибарите.

Островът е облагодетелстван след напускането на съюза и от безвъзмездна помощ от Дания в размер на половин милиард евро.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …