Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Ако Великобритания напусне ЕС, Лондон губи хиляди финансови работници

Ако Великобритания напусне ЕС, Лондон губи хиляди финансови работници

Най-големият финансов център в Европа – Лондон Сити – има голяма вероятност да загуби хиляди служители, работещи във финансовия сектор, ако на 23 юни британците решат да напуснат Европейския съюз. От високите етажи на властта във финансово сърце на Европа, подкрепят оставането на страна в съюза.

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Хосе Анхел Гурия, предупреди, че напускането на Великобритания, ще донесе много по-големи финансови щети, от поевтиняването на британската лира, което се случва и в момента.

Неясният изход на вота

БрекзитДо окончателното решение от референдума, всички финансови институции могат само да прогнозират какво ще се случи, ако Обединеното кралство излезе от Европейския съюз, и да проучват какви усложнения ще настъпят в техния сектор. За момента повечето статистически данни, сочат че проевропейски настроените имат преднина пред тези, които искат да напуснат Съюза.

Според анализатори, излизането от Европейския съюз, може да коства работните места на 100 000 души, занимаващи се с финанси, тъй като ще се забави икономическия растеж и пауда ще продължи да пада. По тази причина и някои от компаниите правят планове, как да се справят с кризата, която евентуално би настъпила.

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, посочи че след Брекзит, банката ще редуцира своята дейност в столицата.

Миналата година бяха проведени проучвания, според които 7% от анкетираните общо 101 старши изпълнителни директори във финансови компании отговарят, че има „голяма вероятност“ да трансферират, част от своя персонал в други страни от Европа. Според другото проучване 31% от инвеститорите правят планове за намалят или дори замразят своите инвестиции докато не мине допитването до народа.

Разтревоженият бизнес

Саймън Хикс, политолог от Лондонското училище по икономика, каза че получава много обаждания от разтревожени директори на банки, които се притесняват най-вече за две неща: дали след напускането на страна, те ще могат да запазят достъпа си до „паспорта“ за финансови услуги в Европейския съюз и дали след Брекзит Лондон Сити ще може да работи с финансови продукти в евро.

Лондон СитиТака нареченият „паспорт“ за финансови операции в ЕС, дава право на компаниите, които са регистрирани в държави, част от Европейското икономическо пространство, да предлагат своите услуги и в другите страни членки, посредством трансгранични компании и местни клонове, които са част от единния пазар.

По проблемните за банките въпроси Хекс коментира, че Великобритания може да остане в ЕИП, но ако напусне ще трябва да се проведат преговори за свободна търговия с ЕС. „Според мен никое споразумение за свободна търговия, подписано досега с ЕС, не обхваща много финансовите услуги и не мисля, че Франкфурт или Париж имат голямо желание да предоставят на лондонското Сити достъп до единния пазар, ако Великобритания напусне ЕС„,  той добавя. Също така политологът е сигурен, че финансовите продукти номинирани в евро, няма да бъдат сред позволените дейност на Лондон Сити след самоотлъчването на страната от ЕС.

От групата „Бизнес за Великобритания“, която е ЗА Брекзит, смятат че британската икономика ще се развива по-добре извън регулираната среда на Съюза.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …