Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Брекзит ще е причината за по-малко пари отпуснати за земеделие

Брекзит ще е причината за по-малко пари отпуснати за земеделие

Напускането на Великобритания ще се отрази негативно на земеделието в България. Това коментира Светлана Боянова председател на Института за агростратегии и иновации пред Дарик.

Тя смята, че отрицателните последици ще се отразят най-вече във финансов аспект, тъй като Великобритания е сред страните членки, които внасят повече от колкото получават от ЕС. Боянова прогнозира, че земеделието ще бъде засегнато и от към политическа, икономическа и търговска страна.

Статистическите данни показват, че за 2014 година Великобритания е внесла в касата на Евросъюза 11,324 млрд. евро, в същото време е получила само 6,98 млрд. евро. Като база за сравнение, друг основен донор е Германия, която за същата година е вкарала в съюза 26 млрд. евро, а е придобила от него 11 млрд.

Светлана Боянова
Светлана Боянова, Източник: agroinnovations.bg

Ако си представим, че Обединеното кралство излиза – а това следва до две години според Лисабонския договор – тогава това означава, че през 2019-а и 2020-а година, ако Великобритания вече е излязла, след като са преценени и подписани споразумения как ще изглеждат търговските отношения, тези за движение на стоки и услуги между ЕС и Великобритания, тогава тя няма да внася своята вноска. Така че през 2019-2020 година очакванията са да не влязат около 8.714 млрд. евро от Великобритания„, каза Боянова, която обаче успокои че те няма да бъдат в толкова голям размер за България, заради ниският стокообмен.

Под формата на директни плащания са предвидени според финансовата рамка до 2020 година 38 млрд. евро, да бъдат разделени и изплатени на страните членки през 2019. Така с липсите от вноската на Великобритания между останалите държави в Европейския съюз ще бъдат разпределени само 30 млрд. евро, сметна Светлана Боянова.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …