Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Брекзит тласка Северна Ирландия към Ейре

Брекзит тласка Северна Ирландия към Ейре

Източник:publicdomainpictures.net
Източник: publicdomainpictures.net

Изходът от референдума във Великобритания предизвиква идеи, невъзможни допреди две десетилетия. На хоризонта се появява възможност за обединение на Северна Ирландия с Република Ирландия, които имаха непреодолими разногласия относно Обединеното кралство, довели до кървави сблъсъци за дълги години. 56% от жителите на северната провинция гласуваха за оставане в Европейския съюз.

Мнозинството, без значение дали католици или протестанти, бе свикнало с идеята за съпричастност към Великобритания. Резултатът от референдума може да промени тази нагласа.

Стивън Агню, лидер на Зелената партия в Северна Ирландия, коментира, че за първи път в живота си много хора твърдят, че биха гласували за обединение с Република Ирландия. Членството в ЕС сложи край през 1998 г. на противоречията между католици и протестанти чрез споразумение.

Британци и ирландци могат да работят, да се лекуват и да получават социални помощи в двете държави. Северноирландците имат право да получат паспорт от Ирландия, но не искат да се възползват от тази възможност, за да не нарушат принципите си. След гласуването на Брекзит обаче се наблюдава засилване на вълната за подаване на документи. Пред сградата на пощата в Белфаст се вият опашки от желаещи. Това е начинът да се запази европейското гражданство.

Бедната провинция единствено би загубила от евентуално напускане на ЕС

Тя разчита повече на Брюксел, отколкото другите части на страната. Брекзит би й донесъл намаляване на чуждестранните инвестиции, по-нисък икономически растеж, ръст на безработицата и местните се притесняват от тази нерадостна перспектива.

Най-голям проблем е евентуалното подновяване на граничните проверки между Северна Ирландия и Република Ирландия, които бяха премахнати. Привържениците на Брекзит твърдят, че това няма да стане, но реално погледнато е невъзможно да бъде избегнато, защото желанието на Лондон е да ограничи миграцията от Европа, а без гранични проверки това не може да се случи.

Мечтите на националистите за обединение може да се сбъднат и за първи път това е реалност, откакто Великобритания създаде Северна Ирландия, за да защити протестантите от тази част на острова от католиците от юг, чиято република бе създадена през 1921 г. В продължилите три десетилетия борби между католиците, мечтаещи съюз с Ирландия и протестантите, защитаващи единството с Великобритания, загинаха около 3600 души. Сделката от 1998 г. дава право на британското правителство да свика референдум по този въпрос. Половината от католиците все още подкрепят единството с Великобритания, но Брекзит може да наклони везните на противоположното мнение и да тласне провинцията към обединение с републиката на юг.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …