Валутни курсове за 23.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Ирина Бокова все по-близо до поста на генерален секратар на ООД

Ирина Бокова все по-близо до поста на генерален секратар на ООД

Българската кандидатура за генерален секретар на ООН и сегашен генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова успя да създаде в Париж лоби в своя подкрепа на финалната права в надпреварата.

Ирина Бокова
Ирина Бокова, Източник: Twitter / @IrinaBokova

Тя привлече на своя страна много влиятелни французи, между които Кристин Албанел – бивш министър на Жак Ширак, Пиер Берже, Жан Пиер Шевенман от правителството на Франсоа Митеран, Пиер Гатаз, Ян Артус Бертран, шефът на Orange Стефан Ришар, социалистическата сенаторка Бариза Киари и Беате Кларсфелд.

Традицията досега е ООН да се ръководи от мъже, при това – от различни краища на света, за да не бъдат асоциирани Обединените нации като организация на Запада.

Сегашният генерален секретар Бан Ки Муун е от Южна Корея, предшественикът му Кофи Анан бе от Гана, преди него управляваше египтянинът Бутрос Гали, а преди това – перуанецът Перес де Куеляр. За първи път и настроенията са жена да оглави организацията, а Ирина Бокова е фаворит за поста на Муун, който приключва мандата в края на годината. Бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк наскоро обяви, че ще се включи в надпреварата, но Бокова има преднина в това отношение, тъй като преди година френският президент Франсоа Оланд я удостои с ордена на „Почетния легион”.

На цермонията в Елисейския дворец присъства и външният министър на Франция Лоран Фабиюс.

Така Бокова се сдоби с ценната подкрепа за поста на генерален секретар на ООН в качеството си на „Командор на Почетния легион” – едно от на-високите френски отличия, макар и по-рано да се счеташе за фаворит за поста.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …