Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / А вие как наричате бежанците?

А вие как наричате бежанците?

Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада или накратко Пегида (Patriotic Europeans Against the Islamization of the West) е движение основано от Луц Бахман и негови сподвижници през октомври 2014 година в Дрезден, Германия.

Основният замисъл на движението се основава на борбата с това, което движението смята за „ислямизация на Запада“.

Социалната мрежа „Фейсбук“ отново стана център на вражди.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Луц Бахман заради коментари, които е публикувал в социалната мрежа във „Фейсбук”.

В коментарите, оставени от Бахман той нарича бежанците с думите „скотове”, „прошляци” и „въшливци”.

ПЕГИДАПрокуратурата още не е изяснила, че именно Бахман е написал въпросните обиди. Това ще се докаже в рамките на процеса. Ако наистина се окаже, че той е постнал тези думи, тогава може да бъде осъден по чл. 130 от Наказателния кодекс – за подклаждане на етническа омраза.

Обвинението гласи, че основателят на Пегида е засегнал и уронил дълбоко човешкото достойнство на бежанците, написвайки подобни термини. Освен това той съзнателно е съдействал за нарушаване на обществения ред, предава Дойче Веле.

Стана ясно, че в социалните мрежи много хора приветстваха мерките, наложени срещу Луц Бахман.

Последователите на Луц Бахман и „Пегида” редовно протестират срещу канцлерът Ангела Меркел политика й свързана с бежанците.

Освен във „Фейсбук” Бахман публикува снимки на членове на Кук-Клукс-Клан и една своя снимка, на която визуалната му прилика с Адолф Хитлер е очевидна. Дори и върлите му последователите от „Пегида” не приеха това радушно. Те заявиха, че категорично се разграничават от това, което предприема и ъплоудва в интернет пространството „главнокомандващият“ им. Според тях това никакъв случай не може да допринесе за по-нататъшното развитие на движението, нито по този начин би спечелило нови радетели. След случилото се самият Бахман се оттегли от поста на главен ръководител на „Пегида“, заявявайки, че се извинява на всички граждани, почувствали се засегнати по някакъв начин от постовете му.

Това далеч не е първият съдебен процес срещу Бахман.

През 1998 година той е осъден на четири години лишаване от свобода заради 16 взломни кражби, но успя да се укрие в Южна Африка.

Луц БахманПрез 2000 година е екстрадиран оттам заради невалидна виза, катом излежава 14 месеца в затвор в Дрезден, а след това е освободен под гаранция.

Редица други подвизи срещат Бахман в правосъдието. Заради притежаване на кокаин и заради неплатена родителска издръжка.

Понеже за предишни престъпления Бахман е бил освободен предсрочно под гаранция, която още не е изтекла, сегашният процес може да завърши с ефективна присъда лишаване от свобода. Бахман ще бъде третиран като рецидивист, а това влошава положението му. Макар че присъдата, която го грози, не е особено висока.

За подклаждане на етническа омраза германският закон предвижда лишаване от свобода между три месеца и пет години.

Бахман може да получи най-много двугодишна присъда.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …