Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Андреа Лийдсъм е сред кандидатите за поста на Дейвид Камерън

Андреа Лийдсъм е сред кандидатите за поста на Дейвид Камерън

За бързо задействане на процеса на преговори по условията за излизане на Великобритания от Европейския съюз ще настоява британският депутат Андреа Лийдсъм, която се очертава като един от претендентите за поста на Дейвид Камерън като лидер на Консервативната партия и премиер.

Тя отказа да се ангажира с точен срок по задействане на Чл. 50 от Лисабонския договор, с което ще бъде приведен в ход процесът, но подчерта, че това трябва да се случи възможно най-скоро с думите, че трябва да се използва възможността и британците да се захванат с това. Лийдсъм бе сред най-дейните в кампанията по излизане на страната от ЕС.

Така, според нея, компаниите ще получат сигурност, а светът ще види, че Великобритания е отворена за бизнес, а стартирането на споразуменията за свободна търговия трябва да се случи възможно най-бързо.

Депутатът е на мнение, че Обединеното кралство ще може да продължи да практикува безмитната търговия със страните от общността, дори и след излизането от нея.

Лийдсъм вижда възможност още догодина процесът по излизането да приключи и допълни, че има план за бързото напускане и е готова да го следва, ако застане на лидерския пост при консерваторите.

Андреа Лийдсъм
Андреа Лийдсъм, Източник: Flickr / Policy Exchange

Мнението на Лийдсъм преди години не е било така категорично в тази посока. От архивен запис става ясно, че тя е смятала евентуално излизане от ЕС за равносилно на катастрофа, а такава метаморфоза в разбиранията си е претърпяла само за три години. Напускане на ЕС би довело, според нея тогава, до десетилетие на икономическа и политическа несигурност в момент, когато „тектоничните плочи на глобален успех се движат”. Подобно на възхода и падението на Латинската и Гръцката империя сме свидетели на възхода на азиатските и южноамериканските икономики, докато бъдещето на Великобритания е несигурно, допълва Лийдсъм.

Неин говорител казва, че думите са извадени от контекста и не отразяват коректно изказването й, макар самият депутат, при влизането си в Парламента, да заявява, че както повечето британци, е убедена, че ЕС е част от ДНК на Великобритания. По-късно, след многобройни проучвания на влиянието на общността върху страната и множество проведени разговори с колеги консерватори от целия свят Лийдсъм достига до извода, че ЕС трябва сериозно да се реформира.

„Индипендънт” е на мнение, че Лийдсъм е започнала речта в конкретния запис именно с думите, че съюзът се нуждае от мащабни реформи в името на по-голяма устойчивост и е обявила, че подкрепата сред британците за общността е крехка като „вафлена кора”.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …