Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Акции от гръцкото електропреносно дружество – обявени за продан

Акции от гръцкото електропреносно дружество – обявени за продан

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

24% от акциите от гръцкото дружество ADMIE, което отговаря за пренос на електроенергия, са дадени за продан. Настоящият собственик на дружеството е гръцката държавна енергийна компания РРС, чийто мажоритарен дял принадлежи на държавата – 51%. В понеделник акционерите одобриха плана за продажбата на почти ¼ от собствеността си, като тази мярка е с цел да се изпълни последният международен кредитен пакет.

Условията за бъдещия собственик са той да бъде европейски оператор за принос на еленергия или компания, която вече имат съвместна дейност с такива оператори. Предложенията от потенциалните купувачи, трябва да бъдат отправени към РРС не по-късно от 26 юли (вторник).

Опозицията

Синдикатите са най-голямата съпротива, която това решение среща. „Приетите решение целят нова национализация на електропреносната мрежа. Единствената разлика е, че този път ще бъде купена от чуждестранна държавна компания„, каза ръководителят на работническия синдикат към РРС Георгиус Адамидес. Според него разпродаването на дружеството би довело на първо място до завишаване на цените за крайно потребление, а след това и до застрашаване на работните места на служителите му. От синдиката ще изискат спиране на продажбата по съдебен път. От борда на директорите на държавната енергийна компания пък смятат, че компанията трябва да разшири своята дейност извън страната. Сред държавите към, които се е насочила са Турция, където гръцката компания вече предлага от своите услуги и Албания.

Защо продават?

Миналият август Гърция подписа третия финансов пакет отпуснат от Европейския съюз. Съобразно него РРС трябва да даде за продан миноритарен дял от ADMIE или да го приватизира на 100%. Срокът за продажбата на ADMIE е до началото на 2017 година, като преди това правителството трябва да излезе с ясно решение, кой ще купи частта от електропреносното дружество.

За да получи следващия си транш от кредити от ЕС и Международния валутен фонд, Гърция ще трябва да извърши серия от продажби на държавна собственост. От парламента планират до 2018 година средствата от продадените държавни активи да достигнат до 6 млрд. евро. С продажбата на акциите от ADMIE ще се изпълни и още едно изискванията на кредиторите – доминираща роля на РРС на пазара на електричество да бъде ограничена. Прогнозите за 2020 са, че пазарният дял на РРС ще падне до под 50%, докато за първото тримесечие на тази година, той представлява 92%.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …