Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Япония: Заради горещините близо 3 000 души се озоваха в болница

Япония: Заради горещините близо 3 000 души се озоваха в болница

Източник: Flicker/Instant Vantage
Източник: Flicker/Instant Vantage

Хиляди японци влязоха в болница, а неколцина загинаха в следствие на прекомерните горещини

За никого не е тайна, че влажността на японския въздух е една от основните причини през лятото температурите да бъдат наистина непоносими. 6 за жертвите на коварните горещини, а над 2800 да били настанени в болнични заведения. Това е статистика, отчетена само за седмица.

Японските градове, намиращи се в централната част на страната са непоносими за живеене. Това е в резултата на прекалено високите температури, които ежедневно надхвърлят 38°С. японските специалисти призовават не само възрастните, но и всички, живеещи на подобни места – да прекарват възможно най-малко време навън и да приемат колкото могат повече течности.

Японски метеоролози отчитат, че именно тази година, летният сезон е необичайно горещ. Те си обясняват това с на климатичните феномени Ел Ниньо и Ла Ниня в Тихия океан.  Прогнозите сочат ясно, че до началото на август месец се очаква горещото време да продължи.

По същото време в Китай се вихрят „противоположните“ феномени. Статистиките сочат, че 93 души са загубили живота си при катастрофални наводнения, разразили се в 11 провинции. Ужасно много жилища са били разрушени – цели 22 000 жилища. Броят на принудените да напуснат домовете си заради природните бедствия възлиза на 726 000 души.

Китайските власти констатират, че тези дъждове са един от възможно най-проливните от 1998 година насам.

Оказва се, че и в Индия термометрите отчитат прекалено горещо време – регистрирани са над 200 смъртни случая в горещините.

 

Виж също

ООН - Съвет за сигурност

Съветът за сигурност на ООН ще гледа под лупа 11 кандидатури за генерален секретар

С изслушването на аржентинския външен министър Сусана Малкора и словашкия й колега Мирослав Лайчак приключи …