Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Доказателствата сочат, че човечеството все още еволюира

Доказателствата сочат, че човечеството все още еволюира

Източник: Wikimedia
Източник: Wikimedia

Не, хората наистина не са преустановили своята еволюция преди 40 хил. години

Според вестник „Дейли мейл“ учени са открили множество генетични доказателства, които посочват, че естественият подбор все още е най-отгоре в процеса на човешката еволюция. Тези железни доводи опровергават общоприетият факт, че човечеството е спряло да еволюира преди 40 000 години.

Именно заради тази причина, редица учени от Харвардския университет се впуснаха в дълбоки води като анализираха връзки между самия репродуктивен успех. Той служи като мерило на еволюционната приспособимост, която може да се измери единствено чрез броя на потомците и то докато индивидът все още е жив.

Ръководителят на екипът от специалисти, изследващи еволюционната приспособимост е д-р Джонатан Бийчам. Учените са насочили опитите си изцяло върху  хора от американски и европейски произход. Освен това са ги подбрали така, че да са задължително родени в интервала от 1931 до 1953 година. Самите учени са участвали в изследване, което директно да проследи здравословното състояние на около 20 000 души с американски произход на възраст 50 години.

Резултатите са повече от категорични

Резултатите от изследванията показват наличието на отрицателна връзка между относителния репродуктивен успех и степента на придобитото образование. Това директно посочва, че еволюцията на по-образованите хора е „неблагоприятно настроена“ към репродуктивността им и съответно техните наследници са много по-малко. Данните показват и нещо друго – при някой жени менструационният цикъл се появява в по-напреднала възраст.

Авторите не пропуснаха да упоменат, че промените, заобикалящи хората се развиват с толкова бързи темпове и затова трябва този фактор сериозно да се вземе предвид когато се съобщават подобен вид резултати. В това число влизат и културните фактори, околната среда и адаптивността на поколенията.

Виж също

Вежди Рашидов

Оставката на Вежди Рашидов бе поискана от Асоциацията на европейските журналисти

Българската национална телевизия и Българското национално радио са пълноправни обществени медии Асоциацията на европейските журналисти-България …