Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Лайфстайл / Очаква се увеличение на руските туристи с 30% през това лято

Очаква се увеличение на руските туристи с 30% през това лято

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

Ще има увеличение на руските туристи по българското Черноморие. По думите на Николина Ангелкова, министър на туризма очакваният ръст е с 30% повече от миналата година.

Пред Нова ТВ, Ангелкова заяви: „Като цяло с 14% повече туристи са посетили до момента България и съгласно официалните данни, които имаме, се очаква значително увеличение. За Русия имаме с 30 процента ръст на извадените визи – около 5000 визи на ден. Миналата година спадът беше с 26% така че се връщаме към данните отпреди. За нас е много важна безопасността на туристите и вече проведохме редица срещи със собственици на обекти„. Относно отдадените на концесия плажове министър Ангелкова каза, че не може да прогнозира увеличение на цените. Тя коментира, че от общо 96 проверени плажове, само 25 са тези които имат директно сключен с министерството договор. Към момента цените на тези плажове варират от 2 до 10 лева, като сумата се определя като индивидуално решение.

Министърът на туризма каза още, че и това лято няма да се реши проблема с плажните принадлежности. „Имаме повече от 230 плажа, но няма как всички да бъдат поставени под общ знаменател. Правим постоянен мониторинг и дори ще поканим медиите, за да видят нещата на място. Но засега основните нарушения са свързани с липсата на спасители. За плажове като Иракли и Корал, например, които влизат в категорията на природните богатства, трябва областните управители да осигурят охрана“, коментира тя.

Сред обсъжданите теми в сутрешното предаване на Нова, бяха и заграждането на плажната ивица в Черноморец и обслужващия персонал по морето. Относно сигнала, че плажа в Черноморец е незаконно заграден от „здрави момчета“, Николина Ангелкова каза, че още днес от министерството ще започнат проверки по случая. За обслужващият персонал в хотелите и ресторантите в родните курорти тя коментира, че нивата на квалифицирани кадри са много занижени. По същата тема хотелиери от Черноморието заявиха, че проблемът се държи в това, че младите българи, които имат необходимата квалификация, предпочитат да работят извън страната, затова се налага и наемането на хора от Естония, Украйна и Мали. За справяне с този проблем министерството създаде съвета за кадри в туризма, чиято основна цел е да осигури образование и подготовка на хора, желаещи да се занимават с дейност в хотелиерския и ресторантьорски сектор.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …