Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Транспорт / Срещу 10 млн. лв. 113 жп гари ще лъщят през следващите четири години

Срещу 10 млн. лв. 113 жп гари ще лъщят през следващите четири години

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

10 млн. лв. за почистване на 113 жп гари в срок от 4 години предвижда рамково споразумение, което трябва да бъде подписано   между Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) и двете дружества, които ще се състезават в рамките на този срок за конкретните поръчки.

Едната фирма, „Комекс РМ”, е дългогодишен победител в конкурсите, но сега ще съчетава дейностите с доста по-новата „Профиклийн”.

Старият играч се занимава с почистването на гарите и пероните от 2007 г., когато печели договорите за регионалните управления в София, Пловдив и Горна Оряховица. Последните поръчки, които компанията е изпълнила по предишно 4-годишно рамково споразумение, са били през февруари, когато изтича и срокът му.

Малко над 8 млн. лв. е получила за поддръжката на чистотата в 81 гари през този период

Управителят Пламен Стоянов приема нормално работата с НКЖИ, защото държавната компания е познат партньор, от години ползва услугите на почистващата фирма, която пък разполага и с необходимото оборудване за тази специфична дейност. Той добавя, че хората, които работят при него, са професионалисти, затова няма никакво текучество и вече 20 години е на пазара в този бранш, като се е доказал с дейността си по почистването на държавни институции и частни компании.

По-специално впечатление прави другата фирма, избрана за изпълнител. Тя работи от 2011 г., но до този момент има изпълнени само две обществени  поръчки – на НАП във Велико Търново и „Столичен електротранспорт”.  Това не е странно, защото повечето клиенти държат фирмите да имат доказан опит в дейността си, а наред с това изискване и необходимостта от наличие на подходящо оборудване кандидатите трябва да имат и най-малко 231 души персонал.

Оценителната комисия на НКЖИ вписва в протоколите, че „Профиклийн” отговаря на това условие, но проверка в регистрите на фирмата показва, че тя има доста по-малко кадри на разположение, макар и броят им да се увеличава с времето.

През 2015 година на работа там са се водили 26 души, а към февруари тази година те са 47, но въпреки това пак е доста под изискването, докато традиционната почистваща фирма разполага с 396 осигурени служители.

„Профиклийн” не разполага нито с телефон, който да е отбелязан в търговския регистър, нито с работещ сайт. При проверка в интернет се появява със сертификат за „Коректна фирма”, но посоченият телефон е грешен. Друг интересен факт е, че двете фирми са регисрирани на бул. „Шипченски проход” 18 в София, но управителят Стоянов твърди, че нямат нищо общо, защото се помещават в голяма бизнессграда.

Откриването на процедурата за новия четиригодишен договор стана на 23 декември 2015 г. с подаването на оферти от четири компании. Две от тях – софийската „Райт клийнинг” и варненската „Вики комфорт 2004”, са отстранени заради пропуски в техническата документация. Прогнозната стойност на поръчката е 10,3 млн. лв., но одобрените кандидати дават оферти малко под този таван, като „Профиклийн” печели 100 точки с предложението си от 2,516 млн. лв. годишно, а „Комекс РМ” предлага 2,531млн. лв. за всяка година.

Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ, взема решение за класиране на кандидатите и обявяването на потенциалните поръчки през юни, но договорът още чака подпис. Шефът на „Комекс РМ” очаква скоро това да се случи, защото участниците са платили по над 100 хил. лв. гаранция и сега парите им са блокирани. Евентуално обжалване на решението може да забави финализирането на сделката, но засега не е известно да е получено такова в Комисията за защита на конкуренцията.

Виж също

Трамвай

Студент „заби в земята“ транспортната система в София

Студент показа по оригинален начин несъгласието си с нововъведенията в градския транспорт От скоро влезе …