Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / САЩ отчита дефицит откъм ресурси в спецслужбите извън София

САЩ отчита дефицит откъм ресурси в спецслужбите извън София

Въпросът с организираната престъпност става все по-задълбочен, но се оказва, че освен откъм липса на каквито и да е ресурси, спецслужбите в обсега извън София не разполагат и с професионални кадри, които да носят „отговорност за проблемите“, свързани с тероризма. С други думи, специализираните сектори какъвто е специализирания съд за организираната престъпност не притежава експерти-специалисти, които да разглеждат случаите, конкретно свързани с тероризма.

САЩ, държавен департаментДържавния департамент на САЩ за борбата с тероризма излезе с това становище, след като представи доклада, базиран на тазгодишни данни.

Докладът, цитиран от БТА още сочи, че през изминалата 2015 година, относно заплаха за националната сигурност – българската държава е предприела крачка за конфискуване или директно замразяване на такива активи. С това процесът се задълбочава, тъй като държавата е идентифицирала някои ресурси като потенциални заплахи, засягащи пряко терористични въпроси.

В доклада е намесен е и Мустафа Алиш Хаджи – Главният мюфтия на България. Нападенията в Париж от януари и ноември 2015 година очевидно са оставили трайна следа в съзнанието на мюфтията, тъй като самият той, придружен от съвместна декларация с Националния съвет на религиозните общности в България, ги е осъдил.

Българското правителство не е спряло да депортира лицата, които са смятани за заплаха на национално ниво.

Освен това правителството се е погрижило и е увеличило екстрадирането на редица чуждестранни граждани, конкретно заподозрени в терористични постъпки.

„Ислямска държава“ остава една от най-сериозните заплахи

България затвърди членството си в глобалната коалиция за борба с „Ислямска държава“ като откликна на молбата за помощ от Иракски Кюрдистан.

Обединени или разединени са нации в борбата срещу тероризма все още не е ясно. Факт е, че за изминалата година по света бяха осъществени редица терористични атаки. Въпреки това, с фаталното число 13 се конкретизира намаляването на терористичните набези. Светът никога няма да забрави ужасните случки във Франция и Белгия.

Това е само едно доказателство, че „приятелите“ на терористичната организация „Ислямска държава“ не спират да се увеличават, а самото й разпространение да расте главоломно.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …