Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Ще си стиснат ли ръцете Русия и САЩ за съвместна дейност в Сирия?

Ще си стиснат ли ръцете Русия и САЩ за съвместна дейност в Сирия?

Източник: Wikimedia.org/ Прес служба на президента на Руската Федерация
Източник: Wikimedia.org/ Прес служба на президента на Руската Федерация

Джон Кери, държавен секретар на САЩ, е на двудневна визита в Москва, където заедно с Владимир Путин и Сергей Лавров ще дискутират положението в Сирия, Украйна и отношенията между Русия и САЩ.

Целта на посещението на Кери е да представи пред руския президент, предложението на Барак Обама за справянето с конфликта в Сирия. Американският президент предлага на Русия да работят съвместно в Сирия, чрез изграждането на специална смесена група, която ще обменя оперативна и разузнавателна информация за ходовете, които прави групировката „Джебхат ал Нусра“.

В замяна от Белия дом се надяват, Кремъл да убеди президента на Сирия Башар Асад, да редуцира въздушните удари, които се извършват от сирийската армия. От 27 февруари на Сирийска територия действа временно прекратяване на огъня, което обаче в последно време е нарушено. От парламента в Сирия коментират, че примирието не е се отнася за действия срещу терористични групировки. Най-тежко е положението около град Алепо, където продължава конфликта.

Припомняме, че в началото на този месец Обама и Путин проведоха телефонен разговор, в който коментираха размириците в Сирия. В следствие на обсъждането на конфликта до споразумение за сътрудничество, между двете световни сили, не се стигна.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …