Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Русе: Директорът на мюсюлманското училище бе осъден, защото подправял важни документи

Русе: Директорът на мюсюлманското училище бе осъден, защото подправял важни документи

Прокуратурата осъди русенски директор на училище заради вписване на невярно съдържание в документи

Сюлейман Юмер Исмаил – директорът на Средното общообразователно духовно училище в Русе (СОДУ) бе наказан от Темида с условна присъда. До нея се стигна чрез споразумение с прокуратурата. Редом до директора, в съда застана и мъжът, заемал поста на негов заместник – Музаффер Гедикоглу. Съдът се е разпоредил и на двамата обвиняеми да им бъде наложено едно наказание, тъй като делото им бе разгледано като едно общо.

Малко за началника

Директорът Сюлейман Исмаил притежава българско гражданство. Освен това е завършил своето образование с профил „Теология“ в източната ни съседка Турция. Като магистър е бил възпитаник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил И Методий“.

Първото му дело

Между 23 декември 2011 година и 1 декември 2014 година, в качеството си на длъжностно лице и по-конкретно като директор на Духовното училище Исмаил е бил обвинен в съставянето на цели 4 служебни бележки. В тях той се е позволил да впише редица неверни данни. Директорът отразил в документите, че цялото ръководството на училището изплаща заплата на преподавателя Музаффер Гедикоглу. Освен това декларирал, че същото това ръководство се грижи за осигуряването на жилище на Гедикоглу. Единствената цел на подправените документи била, те да изглеждат абсолютно легални пред Дирекция „Миграция“ при Областната дирекция на МВР в Русе.

Злодеянията на свършват до тук. Срещу Исмаил е повдигнато и друго обвинение. Този път некоректният „работодател“ си позволил да изготвя документи за случващите се в училището дейности и да подправя сведения. Това той вършил в период от цели три учебни години. Съдържанието им отново било свързано с конкретния преподавател Музафер Гедикоглу. В тези важни листове директорът повторно удостоверил, че между Гедикоглу и училището има сключен трудов договор. Този път документите били „украсени“, за да бъдат представени пред Регионалния инспекторат по образованието в Русе.

Нека видим и заместника

Заместникът на Исмаил – Музаффер Гедикоглу не разполага с подобно на началника си гражданство, а само с турско. Родният му град е Анталия. Подобно на по-висшестоящият си колега, е завършил е „Теологическия факултет“ в университета „Сюлейман Демирел“.

Понеже Гедикоглу не знае и грам български език, при протичане на съдебните процеси му е бил назначен личен преводач.

И неговите обвинения не са от най-леките

Т.н. заместник – Музаффер Гедикоглу е бил обвинен в предоставянето на служебна бележка с невярно съдържание и то пред служител на Дирекция „Миграция“ при Областната дирекция на МВР в Русе. Това се случи на 1 декември 2014 година.

Равносметката гласи

Пристиснати до стената – двамата са решили да се признаят за виновни. Освен това са стигнали до споразумение с прокуратурата, а това допринесло за по-лесното договаряне на наложените им наказателни постановления.

Директорът Сюлейман Исмаил е отнесъл условна присъда от на 1 година, а 3 години е изпарителния срок. Неговият верен колега Музаффер Гедикоглу бе осъден също на условна присъда, но от 5 месеца. Изпитателният му срок съвпада с този на фалшификатора – 3 години.

На двамата ще се наложи да покрият всички разходи по извършените съдебните процедури. Наложена им е и възпитателна работа, с която ще се заемат специалистите от Областната дирекция на МВР по настоящ адрес. След като съда вече зачете сключеното споразумение, на него ще бъде гледано като на влязла в сила присъда.

 

Сюлейман Исмаил говори за опозореното училище

СОДУ Русе
Източник: СОДУ Русе

1992 е година, в която Средното общообразователно духовно училище или по-известно като Мюсюлманското училище в Русе бе учредено. Това се случи със заповед, издадена тогавашния министър на образованието Николай Василев. Собствеността на учебното заведение се води частна. Подобни учреждения има и в други български градове – Шумен и Момчилград. Оказа се, че от там идва и основното финансиране.

Възпитаници на СОДУ са общо 60 деца, 20 от които момичета – останалите са момчета. Самата сграда на заведението се намира в непосредствена близост до русенската джамия „Саид паша“. Базата на училището разполага и с общежитие, в което пребивават момичетата. Интересно е, че в столовата на пансиона всички деца се хранят заедно. Обикновено занятията приключват до 2 часа на обед.

Обучението е както в повечето български училища – 4-годишно, а това, което възпитаниците получават след завършване е диплом за средно образование. И тук, аналогично на другите училища се изучават дисциплините математика, български, биология, химия, информатика, физкултура и английски език. Който има желание може да се занимава с допълнителни предмети с религиозна тематика. Желаещите са завършат СОДУ са предимно жители от русенска област.

Директорът сподели: „Който има желание, подава молба, задължението е само да е завършил основно образование“. За подготовката в училището основна отговорност имат специалистите от Инспектората по образование. Учебните програми на обучаващите са съгласувани с Министерството на образованието и чак след одобрение биват прилагани. Всеки, който завърши СОДУ съвсем спокойно може да стане студент и да продължи по-нататъшното си развитие.

Като за финал, Димитър Райнов – директора на Инспектората по образование коментира, че в Мюсюлманското училище предметите главно на духовна тематика се изучават аналогично като тези в българско професионално училище. Райнов конкретизира, че самите преподаватели са наистина на ниво.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …