Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Гоцеделчевските пчелари: Няма да позволим да пръскат срещу дерматит

Гоцеделчевските пчелари: Няма да позволим да пръскат срещу дерматит

Препаратът „Цитрол“, с който от Българска агенция по безопасност са отредили да пръскат е повече от опасен за всички живи същества

Основната и доста сериозна причина, с която Гоцеделчевските собственици на пчелни кошери излязоха на протест бе свързана с препарата, който от Българска агенция по безопасност на храните  (БАБХ) са предвидили да използват срещу заразната болест „нодуларен дерматит“. Хората са повече от сигурни, че веществото „Цитрол“ е повече от опасно и може да предизвика множество смъртни случаи, не само на животни, но и на хора.  

Пръскането с този препарат освен опасно е и незаконно

Още призори повече от 50 души – все пчелари, излязоха за да изкажат своето становище по въпроса гласно. Те не позволиха на заредените до горе хеликоптери да се впуснат в процеса на изтребване на насекоми. Всичко това се случи на летището край Гоце Делчев, където всъщност е и базата, от която бе предвидено летателните пръскачи да излетят.

Според пчеларите „Цитрол“ е вещество, което не трябва да се използва и то за пръскане директно върху хората. Демонстрантите се обосноваха, че препарата е с животозастрасяващ ефект. Другата важна причина, заради която хората негодуваха е, че самият процес по обезпаразитяване е абсолютно нерегламентиран и с предвиденото пръскане, от Българска агенция по безопасност на храните постъпват незаконно.

Пчели
Източник: Pixabay

Думите на пчеларите бяха повече от категорични. Те ясно заявиха, че този вид препарат е толкова токсичен, че „унищожава почти всичко по пътя си“ – не само пчелите, но и попада върху растенията, който биват погълнати от животните. Така процеса се завърта в един непорочен кръг. С други думи нито меда, нито млякото, нито месото и зеленчуците ще бъдат достатъчно качествени за консумация.

От БАБХ предприеха това пръскане заради прекомерното наличие на кръвосмучещи насекоми. Всички знаем, че именно те са основните преносители на заразния „нодуларен дерматит“ по животните. Това не е края на организираните протести. Очаква се във вторник сутринта те да продължат. Повечето пчелари се надяват на по-голяма подкрепа не само от своите от бранша, а и от своите съграждани.

Виж също

Варна

Без изненади в конкурса за главен архитект на Варна

Заемащият длъжността главен архитект на Варна Виктор Бузев очаквано спечели конкурса за длъжността, след като …