Валутни курсове за 16.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Патриотичният фронт: Искаме да върнем задължителната казарма

Патриотичният фронт: Искаме да върнем задължителната казарма

Освен казармата, от парламентарната група искат да въведат и начална военна подготовка във всички средни училища.

Членовете на Патриотичния фронт (ПФ) официално започнаха са реализират желанието си за връщане на задължителната военна служба. Красимир Каракачанов и Валери Симеонов или т.н. съпредседатели на ПФ гласно коментираха, че са финализирали идеята на партията и то с цели два законопроекта. Първият разглежда нуждите на въоръжените сили, а вторият следва да се погрижи за самия резерв, който да спомогне за възвръщането на военната служба.

Как го виждат политиците

От партията заявиха, че всеки от мъжки пол, който е навършил 19 години – следва да приключи своята военна служба за 6 месеца.  „Уловката“ се крие в това, че едногодишна служба са задължени да изминат тези младежи, освен отговарящи на следните показатели: които претендират, че имат някакви религиозни съображения и затова се стига до там, че не могат да носят оръжие или пък са неограмотени. Членовете на ПФ са помислили и за нежния пол – те смятат, че в казармата могат да служат и желаещите жени, но единствено и само на доброволни начала.

Кое колко ще струва

Учредителят на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че финансовата гледна точка на нещата е повече от ясна – 400 лева ще бъдат достатъчни за издръжката на един наборен военнослужещ. Той сравни сумата с тази, която по настоящем е необходима за издържане на кадрови войник – 1200 лева. Каракачанов бе повече от категоричен в думите си, че минимумът, който подготовката в казармени условия трябва да продължи е 4 месеца. Той се обоснова с това, че хипотетичното избухване на една война, ще докара българската армия до дефицит откъм войска. Още по-тревожното е, че подготвените кадри, достойни да служат в армията са прекалено малко. Всички тези доводи биха довели само до един край – пагубен.

Танк
Източник: Министерство на отбраната

Колегата му – Валери Симеонов заяви, че ако се „играе по тези правила“ за една година наборниците би следвало да бъдат 15 000. Следователно за всички тези хора ще бъдат нужни не повече от 100 000 лева годишно за издръжка. Той не забрави на спомене важния факт, че заедно с това обещание и издигането на оградна линия по турската граница са част от предизборните кампании на ПФ.

Освен това от партията предлагат да бъде въведена и т.н. начална военна подготовка. Става дума за реализирането на задължителната военна подготовка във всички средни училища на територията на страната.

От опозицията –  ГЕРБ неколкократно заявиха, че не желаят връщането на казармените времена. Въпреки това Симеонов е на мнение, че „няма къде да ходят“ и ще склонят.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …