Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Президент интелектуалец с активна гражданска позиция търсят Реформаторите

Президент интелектуалец с активна гражданска позиция търсят Реформаторите

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Найден Зеленогорски описа  профила на президента, който търси Реформаторският блок.

Формацията ще подкрепи номинация за президент, който да е общественик и демократ, интелектуалец, човек с активна гражданска позиция.

Зеленогорски съобщи, че в Изпълнителния съвет на РБ не е внесено нито едно име

Ден по-рано заместник председателят на Народното събрание Иван Иванов каза във Велико Търново, че Трайчо Трайков и Гроздан Караджов са възможните номинации, излъчени от Гражданския съвет. Зеленогорски каза още, че се надява до следващия изпълнителен съвет, който е на 20 юли, да се внесат кандидатури. Реформаторите имат за цел до края на юли, началото на август да имат единна кандидатура.

Всички политически сили, обединени в Блока търсят кандидатура на човек със силна гражданска позиция, по възможност интелектуалец, да е член на РБ, но може и да е симпатизант, може и просто да е утвърден гражданин с активна позиция през всички тези години.

Зеленогорски заяви че за реформаторите е изключително важно, бъдещият президент да бъде с ясна евроатлантическа ориентация, да работи за ефективна съдебна реформа и съдебна система, за борбата с корупцията, здравеоопазване.

Те ще искат да чуят от този човек неговите позиции по отношение на НАТО, въоръжаването на българската армия, дали страната ще изпълнява своите ангажименти към НАТО.

По думите на съпредседателя на Реформаторския блок драматичната пропаст, която съществува между избирателите и хората, които са в политическата система, може да бъде запълнена единствено от по-силни ярки граждански фигури, които да внесат свежест в политическия живот.

Българската политическа система се нуждае от освежаване, от нови политически проекти и хора, които да внесат нова енергия и нови механизми при взимането на решения, каза Зеленогорски.

Има няколко „десетки личности, които биха стояли много добре” като кандидати за президент на РБ, е неговото мнение.

Реформаторският блок предпочита изборите да са в началото на ноември, за да может да подготви по-добре своята кандидатура, каза той. Въпросът е оттук-нататък Реформаторският блок да е единен, защото от този резултат зависи как ще се развива в бъдеще, каза още Зеленогорски.

Виж също

Източник: Pexels

„Данък уикенд” с нова разновидност

Нов вид облагане, свързан с „данък уикенд”, измислиха управляващите. От Нова Година влязоха в сила …