Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Бизнес / Брекзит накара рейтинговите агенции да понижат оценките си за Великобритания

Брекзит накара рейтинговите агенции да понижат оценките си за Великобритания

С две степени понижи оценката си за Великобритания рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуурс” и предупреди, че може да я свали още, след като станаха ясни резултатите от референдума и страната избра пътя на брикзит.

Агенцията единствена поддържаше най-високия възможен рейтинг от ААА за Великобритания, а оценката сега става АА с негативна перспектива. Агенция „Фич” последва тенденцията и реагира със сваляне от АА на АА+ с негативна перспектива рейтинга на Обединеното кралство, което е предупреждение, че в следващите месеци може да продължи да влошава оценката си. Мотиви за по-ниските оценки са, че брекзит води след себе си отрицателно влияние на икономиката, финансовата система и политичеката стабилност.

От „Стадарт енд Пуурс” оценяват референдума като значимо събитие, което ще намали предвидимостта и стабилността на политиковите рамки в страната. Това ги е накарало да преоценят институционалнато си виждане за положението в страната, което „не е елемент на силно предимство”.

Увеличават се рисковете за икономическите перспективи, постигането на фискалните и външни цели, ролята на английската лира като резервна валута, а стават реални и опасностите за конституционния и икономически интегритет на страната, ако Шотландия проведе втори референдум за независимост.

Джордж Озбърн
Джордж Озбърн, Източник: Flickr / altogetherfool

Когато идваше на власт през 2010 г., финансовият министър Джордж Озбърн посочи като основен приоритет запазването на елитния инвестиционен рейтинг на страната, но „Фич” и „Муудис” вече го понижиха,а има предупреждения и за последващи понижения.

Положението на паунда е деликатно, защото в понеделник отбеляза най-ниско равнище спрямо долара от 31 години насам. Борсовите индекси в Лондон спадат трайно и повличат със себе си и европейските, като стойността на общоевропейския STOXX 600 падна със 7% в петък, което е най-голямото намаление за един ден от финансовата криза през 2008 г. насам.

Много от акциите на големите европейски банки се обезцениха, а европейският банков индекс падна със 7,7% само за два дни. Стойността му доближава минимума, който е отчел през 2011 г. в края на кризата с дълговете в Еврозоната.

Банковият сектор в Европа и особено този във Великобритания не се препоръчват от играчите. Италия подготвя пакет от мерки за защита на банковата си система след започналите дестабилизиращи продажби по борсите от деня след брекзита.

Очакванията към паунда са да продължи хода си надолу и да слезе до 1,20 долара, което е дори по-ниско от прогнозираните 1,30 преди вота на референдума.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …