Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / Паника от двойна цена на доматите в Индия

Паника от двойна цена на доматите в Индия

Двойно нарасналата заради сушата цена на доматите в Индия създава паника сред производителите и търговците, а зеленчукът е и основна съставка за традиционните ястия къри и дал в местната кухня.

Подранили мусони и суша попречиха на навременното прибиране на реколтата и изстреляха цените нагоре. Лещата и други зеленчуци също ще пострадат от неблагоприятното време.

Увеличените цени водят до намаляване на доходите на населението. Ресторантите редуцират доматените ястия в менютата си, а продажбите на доматени сосове и кетчупи са скочили с 40%.

Производителите не си спомнят толкова лоша реколта и изчисляват загубите си на около 5000 рупии на ден, което се равнява на 74 долара.

Промяната на цените на зеленчуците в Индия често води и до смяна на правителствата. През 1998 г. високите цени на лука оказват влияние на местните избори в Делхи и Раджастан.

Финансовият министър Арун Джетли поиска среща с други министри, за да обсъдят стъпки за намаляване на цените на доматите. За справяне с кризата в Западна Бенгалия бе създадена извънредна работна група.

Домати
Източник: Pixabay

В южната част на страната валежи и наводнения притесняват фермерите. Добрият добив на домати в началото на годината понижи критично цената им, което предизвика фермерски протести, защото прекупвачите предлагаха само по 1 рупия за килограм на производителите, докато изчисленията са, че нормалната цена на доматите трябва де е около 40 рупии за килограм.

Производителите измислиха форма на протест, като изоставиха реколтата си на полето и сега няма стока за продан.

Търговците на плодове и зеленчуци в градовете все още са на печалба, въпреки скока на цените, но скоро ще се изправят на ръба на оцеляването, тъй като преди месец са печелели по около 1000 рупии на ден или 15 долара, а сега печалбите им са двойно по-малки. Продавач от Мумбай обяснява ценообразуването при доматите и сравнява цената им, която миналата седмица е била 50 рупии, а вече гони 80 и хората нямат пари да си позволят този традиционен зеленчук, като се принуждават да си купуват по половин и даже четвърт килограм. Правителството е отвърнало поглед от проблема и заявява, че срещу природата не може да се направи нищо.

Виж също

Китай смог

Повече от половината китайци са изложени на рискова концентрация от фини прахови частици

Международната агенция по енергетика изнася данни от ново проучване, според които замърсяването на въздуха е …