Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Оставката на Вежди Рашидов бе поискана от Асоциацията на европейските журналисти

Оставката на Вежди Рашидов бе поискана от Асоциацията на европейските журналисти

Българската национална телевизия и Българското национално радио са пълноправни обществени медии

Асоциацията на европейските журналисти-България поиска оставката на културния министър на България – Вежди Рашидов. Това се случи във вторник, а основната причина, допринесла за оформяне на това желание произлезе от  изявлението на министъра. В предаване по БНТ, той директно се обърна към медията и гласно заяви, че негодува по въпроса, засягащ опазването на културното наследство и по-конкретно мненията, които изразиха няколко експерти. Георги Ангелов бе водещ на това предаване, а Рашидов не се поколеба и се обърна към него със следните думи: „съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“.

От позицията на асоциацията са на единодушното мнение, че: „В натиска, оказан публично на журналиста Георги Ангелов, Рашидов прекрачи граница, която прави невъзможно оставането му в правителството“.

Журналистическото сдружение, пожелало оставката на министъра се упова върху още няколко основни фактора. Става дума за това, че Вежди Рашидов съвсем спокойно си позволява да казва как един журналист да се отнася към държавните институции. Недопустимо е да намесва в тези напътствия и заплащането на Ангелов.

Това е директен политически натиск и представлява опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги, които по един или друг начин зависят от държавно финансиране“. От сдружението констатираха, че въпросният случай е прекалено тежък, тъй като е станал част и от публичното пространство. Освен това липсата на каквато и да е обществена реакция е още по-страшно. „Министърът вероятно се чувства недосегаем“, заявиха още журналистите. От АЕЖ – България не премълчаха и статистиките от последно направеното им изследване на тема „културата на натиска“ в българските медии, а именно, че „контрола и ограничаването на плурализма стават все по-устойчиви“.

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов, Източник: Министерство на културата

Следващите редове са директно цитирани от позицията на АЕЖ-България: „Позволяваме си да припомним, че Българската национална телевизия и Българското национално радио не са правителствени, а са обществени медии. Фактът, че се финансират и от държавния бюджет по никакъв начин не бива да ги обвързва с лоялност към правителството, единственият интерес, на който са длъжни да служат е общественият. Всъщност, за сведение на министър Рашидов обществото е това, което плаща неговата заплата, както и издръжката на цялото правителство. […] Обръщаме внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че оставането на г-н Рашидов в кабинета би прехвърлило отговорността за този опит за цензура върху цялото правителство. В заключение, посочваме, че подобно поведение е недопустимо за който и да е министър или държавен служител, но фактът, че идва от точно от министъра на културата прави ситуацията още по-абсурдна“.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …