Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Южна Америка / Барак Обама и Джо Байдън посетиха Орландо няколко дни след стрелбата

Барак Обама и Джо Байдън посетиха Орландо няколко дни след стрелбата

Няколко дни, след като мъж, заявил своята преданост към различни ислямистки групировки, застреля 49 души и рани 53-ма, президентът Барак Обама и вицeпрезидентът Джо Байдън посетиха мястото на инцидента в Орландо.

Барак Обама и Джо Байдън в Орландо
Източник: Official White House Photo by Pete Souza

В емоционално слово президентът предупреди, че ако Съединените щати не вземат мерки за овладяване на насилието с огнестрелни оръжия и местния тероризъм, „ще продължим да виждаме още касапници като тази, защото ще изберем да им позволим да се случват”. Двамата държавни мъже се срещнаха с оцелели и роднини на убити в най-кървавата масова стрелба в съвременната история на САЩ.

Президентът се ангажира, че трябва да се направи повече от държавата, така че подобни инциденти да не се повтарят, но само армията и разузнавателните служби не са достатъчни в тази неравна борба, защото много лесно хора с психични отклонения и поддаващи се на гняв се сдобиват с автоматични оръжия като използваното в Орландо.

Поднесени бяха цветя на мемориала в памет на жертвите от стрелбата

Междевременно, сенаторът републиканец Джон Маккейн хвърли изцяло вината за трагедията върху президента Обама, защото групировката „Ислямска държава” е разгърнала дейността си по време на неговото управление. Маккейн обаче смекчи тона, с който предизвика недоволство от демократите, и поясни, че няма предвид персонална вина на президента, а политиката му по националната сигурност, защото през осемгодишното му управление често е присъствал на подобни срещи, предизвикани от трагични събития.

Президентът отвърна задочно на обвиненията и сподели, че, както много пъти досега, е прегърнал опечалени близки и роднини и на безпомощните им въпроси защо това се случва и призива им да се направи повече, за да се спре касапницата, защото политиката не ги интересува, е отвърнал, че него също тя не го интересува.

Нападения от подобни единични терористи не могат да бъдат предвидени и предотвратени напълно, а решението е да се затрудни придобиването на бойни оръжия и така много животи ще бъдат спасени, посочи изхода от кризата президентът.

Виж също

Дилма Русев

Дилма Русев смята, че трябва да се проведат нови избори за президент

Президентът на Бразилия Дилма Русев, която е временно отстранена от длъжността си, заяви че трябва …