Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Има възможност заради проявеното „неуважение“ на Тони Блеър към парламента, той да бъде съден

Има възможност заради проявеното „неуважение“ на Тони Блеър към парламента, той да бъде съден

Източник: Wikimedia
Източник: Wikimedia

Джереми Корбин: Блеър подведе парламента относно инвазията

Междупартийният съюз на депутати обсъжда предложение, с което ще се сложи началото на разобличителния процес за Тони Блеър.

Депутатите искат той да бъде порицан и признат за виновен заради „неуважение“ към парламента, а основният мотив е създалата се война в иракските територии.  

Очаква се вече добре дискутираното предложение да бъде внесено в парламента тази седмица. Процедурите не допускат то да не мине през зоркия поглед на председателя на парламента. В самата внесена идея ще се казва, че Блеър си е послужил с „измамни трикове“ по времето, когато се е подготвяла иракската инвазия. Мнозина смятат, че по всичко личи как краят ще бъде повече от погубен за Блеър. Освен че може да се стигне до преустановяване на заемането на каквито и да е публични длъжности, Блеър може да се сбогува с елитното място, което заема в Тайния съвет на кралицата.

Джереми Корбин – известен още като лидерът на Лейбъристката партия не се поколеба и подчерта, че е абсолютно съгласен с това, което искат да постигнат поддръжниците на предложението. Освен това той не пропусна да апелира депутатите да се разровят и да проучат обстойно ясните доказателства, които показват, че Блеър е играл подмолно, подвеждайки такава институция каквото е парламента. Джереми Корбин реши да подкрепи предложението, непосредствено след като разбра са изявлението на Джон Прескот – тогавашният (по време на инвазията) вице-премиер. По думите на Прескот , г-н Блеър е изиграл парламента, подвеждайки го към подкрепяне на една реално нелегална война.

 Към принадлежащите към графата „За осъждането на Тони Блеър“ са редица членове на „Лейбъристката партия“, „Консервативната партия“, „Шотландската национална партия“, „Зелената партия“.

През 2009 година комисията, носеща името „Чилкот“ започна да води разследване относно развитието на процеса по инвазията в Ирак. Миналата седмица членовете на „Чилкот“ бяха повече от категорични в своите заключения, че фактологията не посочва как Блеър е въздействал на този процес и то „измамно“.

 

 

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …