Валутни курсове за 23.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / НАТО ще окаже подкрепа на Грузия за системите за въздушно наблюдение и противовъздушна отбрана

НАТО ще окаже подкрепа на Грузия за системите за въздушно наблюдение и противовъздушна отбрана

По време на срещата на върха на НАТО във Варшава, страните от алианса взеха решение да подкрепят Грузия, относно развиването на системата и за въздушно наблюдение и противовъздушна отбрана.

На двустранна основа ще се реализират и програми, които ще имат за цел да повишат отбранителната способност на държавата. Сред инициативите от страната на Северноатлантическия договор са подпомагане на Грузия в нейните програми за военна подготовка и оказване на помощ в областта на стратегическите комуникации.

В десетте точки на декларацията за подкрепа на Грузия от НАТО, се казва, че конфликта трябва да бъде разрешен по мирен път и то в пределите на Грузия. „Взехме решение за нови мерки за активизиране на нашето сътрудничество с цел усилване на отбранителната възможности на Грузия и военната съвместимост (на нейните въоръжени сили и силите на НАТО)“, се казва още в документа.

На започналата вчера двудневна среща на върха, ще се търсят алтернативни решения за подсилването на Източния фланг на алианса, без това обаче да конфронтира Русия. Сред акцентите на срещата ще бъде и заплахата, която Ислямска държава представлява за страните от НАТО и останалия свят.

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг, Източник: Flickr /
Håkan Dahlström

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че темите за разполагане на четири многонационални батальона на териториите на Литва, Латвия, Естония и Полша; отношенията между страните от алианса с тези от Персийския залив и мисиите в Афганистан; създаването на многонационална бригада в Румъния; по-голямо присъствие на НАТО в Средиземно море, ще бъдат също сред разискваните.

По време на форума сред присъстващите ще са президенти от 18 държави, 21 министър – председатели, 39 министри на отбраната и 41 министри на външните работи.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …