Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Крадецът, ограбил храма „Свето успение Богородично“, е бил запознат с варненската обител

Крадецът, ограбил храма „Свето успение Богородично“, е бил запознат с варненската обител

Катедралата във Варна бе обрана от ловки крадци

Катедралния храм „Свето успение Богородично “ във Варна бе безмилостно обран. Кражбата бе извършена миналата събота. От храма са откраднати множество накити, поставени пред иконата „Света Богородита Геронтиса”. Светото изображение е известно с това, че избавя от болест болни и помага на нямащите късмет. За благополучие, миряните оставят дарове пред самата нея.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан коментира, че липсващите вещи се изразяват в предмети, които миряните са оставили от благодарност.

Митрополита добави още: „Нека да не уточняваме техния брой, защото още се води разследване. За добрия човек катинарът на храма е свидетелство за това, че дверите са затворени. Добрият човек минава, прекръства си и приема този факт. За невярващия човек катинарът е предизвикателство. За мен тази практика да се поставят ценни предмети на икони е неособено желателно, защото това означава да предизвикаме нечий интерес. И ето, че това се случи“.

Свето Успение Богородично, катедрала - Варна
Свето Успение Богородично, катедрала – Варна, Източник: Wikimedia

Хората, които недоумяват защо и как се е случила кражбата смятат, че освен богохулници – крадците, обрали така жестоко светото място, не изпитват никакъв страх от Всевишния.

Установено бе, че джебчиите са влезли в обителта от задната страна на сградата и по-конкретно от разположената там шахта.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан добави: „За мен проникването в храма е много специфично. Това е човек, който знае този път и го познава“.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …