Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Зеленчукопроизводители и овощари се обявиха за налагането на мита на внасянето от трети страни

Зеленчукопроизводители и овощари се обявиха за налагането на мита на внасянето от трети страни

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Срещу внасянето на некачествени плодове и зеленчуци в България се обявиха родните овощари и зеленчукопроизводители. Купените от гръцките борси храни, пристигат с тонове у нас, а в същото време са с по-ниско от произведените в България качество.

Производителите на плодове и зеленчуци и тази година се оплакаха, че внесените от Македония, Гърция, Албания и Египет продукти подбиват цените. Според тях приходите, които получават вносителите трябва да отиват директно в държавната хазна, а на самият импортиран товар да бъде наложено мито. Председателят на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци „Югозапад 2013“ в Благоевград обясни пред БНР, че производителите искат да бъдат регламентирани ясни правила и стратегия за развиване на тази сфера.

Търговците на плодове и зеленчуци, пък твърдят че не само чуждестранните продукти са некачествени, родните също. Те коментират, че голяма част от крайните потребители, предпочитат да купят домати, расли в Полша или Гърция.

НАП са в готовност да предприемат мерки срещу търговците-длъжници, по искане на дирекция „Контрол на качеството на плодовете и зеленчуците” към Българската агенция по безопасност на храните. Това каза директорът и София Стаменова. Тя коментира, че дребните търговци, които внасят стока с бусове до 1 тон, в действителност не са толкова дребни. Тъй като техните обороти се водели малки, не подлежали на проверка от НАП, както тировете. Тази вратичка им позволявала да пътуват ежедневно и да изкарват повече, от колкото декларират пред Националната агенция по приходите. София Стаменова е на мнение, че това е рутинен проблем. Тя добави, че освен нискокачествена стока, в България влиза и такава която е с високо качество. Според директора на „Контрол на качеството на плодовете и зеленчуците“, за да се сложи край на този проблем, е необходимо от НАП, „Гранична полиция“ и Българската агенция по безопасност на храните, да работят съвместно.

 

Виж също

Източник: Wikimedia/  Vladimir Petkov

Иран има интерес да купи оборудването за спрения строеж на АЕЦ „Белене”

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова …