Валутни курсове за 31.05.2020
Щатски долар (1 USD) 1.75631 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.17102 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.82447 лв
Начало / Анализи / За „некачествения матриял”

За „некачествения матриял”

2 ЮНИ. Часът е 12 по обед. Сирените напомнят, че е денят на Ботев и падналите за свободата на България. ВСИЧКИ! Независимо от политическа принадлежност, убеждения, вяра и пристрастия. Жертвали са живота си, за да я има все още на картата тая земя „като една човешка длан”.

Спирам на тротоара, както съм го правил през всичките си досегашни години. Съвсем изненадващо току до мене спира малка кола, от нея излиза младеж на не повече от двайсет и две-три години, събира ръце пред гърдите си и навежда глава.

Почти едновременно с него, само че в обратната посока спират още две коли и техните водачи или собственици – няма никакво значение как ще ги наречем – застават в подобни уважителни пози. Похвално!

Значи, тия съвсем млади хора имат памет, историческа памет за миналото на своя, на нашия народ, а аз определих действията им като ИЗНЕНАДВАЩИ. Защо?! Имам навик сутрин да „се разхождам” по блоковите програми на националните телевизии. В повечето случаи се поддавам на някакъв мазохизъм, като слушам неграмотната, но пък достатъчно претенциозна реч, която се разлива щедро от екрана. Не за нея ми е думата сега.

Попадам на авторитетна водеща /не и според мене/, която убедено заявява, че интелигентната и можеща част от българския народ своевременно е напуснала държавата ни и се е устроила къде ли не по света. Важното е, че е разбрала навреме да бяга от Родината си. Е, щом е интелигентна и можеща, как няма да разбере! Тук сме останали – то се подразбира, нали – второ и трето качество хора, определение, което кореспондира с мнението на премиера ни отпреди време, че той „разполага с такъв некачествен матриял”.

Как да му се сърдиш, че не успява в намеренията си да изведе останките от разпадащата се България на подобаващо място сред останалите страни от Европейския съюз?

Няма да го коментирам, има си мнение, споделя го, дали аз или втори и трети ще се съгласи или не – много важно! От девет милиона, колкото бяхме преди четвърт век – нали тогава започнахме да се демократизираме и да се равняваме по цивилизования свят – да сме останали шест или най-много седем. Все цвят на нацията, все умни и проспериращи, независимо дали са образовани и наистина способни българи или неграмотни и трудно оправящи се не само с българския език ром. Народонаселение, което за останалия свят е българско.

България, протестиУбеден съм, че с високата си способност на адаптивност, пък и с професионализъм, мнозина са успели по света. Не за тях ми е мисълта, нали все пак са цветът на нацията. На мои роднини синът и снахата от две години са в Лондон – той е тенекеджия, тя – камериерка в махленско хотелче, иначе – той е магистър по икономика, а тя – дипломиран юрист.

Дъщерята на мой колега повече от двайсет години живее в южните преградия на Лос Анжелес заедно с дъщеричката си – родена в САЩ – и съпруга си. Тя с педагогическо образование, той – университетски преподавател по английска литература. Е, след съответното обучение тя сега е санитарка, а той години наред разнасяше пици, докато се „уреди” в кабинката на подземен паркинг. И малката подробност – всяка сутрин пътуват 120 км на север до работните си места и вечер се връщат, за да се радват на успешния си работен ден.

Не ми се иска да пропусна щерката на мои приятели, която със завършена Консерватория и перспективата да концертира ТУК, също е санитарка ТАМ… Мога да давам още примери, но тогава няма как да избягам от обвинения в тенденциозност, а не такава ми е целта.

Казах и повтарям: сигурен съм, че мнозина са намерили своята втора родина и ще живеят в пъти по-добре, отколкото в ограбената ни България. Но с лека ръка да определяш, че те са цветът на нацията, а останалите тук са некачествена стока, за мен звучи неприлично. И обидно за момчетата, които спряха до тротоара и излязоха от колите си, за да почетат Ботев и всички паднали за България със смирено сведени глави.

Виж също

Полиция

Наплив за пенсиониране при военните и полицаите

В доклад на Националния осигурителен институт за отпуснатите нови пенсии през първите шест месеца на …

8 коментари

 1. Така е! ВЯРНО Е! И аз, ако съм в България ще отдам почит на загиналите! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВО РАБОТИМ!!!! – ВИСШИСТИ, ЗАЕМАМЕ РАБОТНИ МЕСТА, за които нямат кандидати!!!! ––– НЕ СМЕ ВИНОВНИ НИЕ, ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА УПРАВНИЦИТЕ НИ, НЕ НИ ПРИЗНАВАТ ДИПЛОМИТЕ!!! ––– ВАЖНОТО Е, ЧЕ ЕДНА ЧИСТАЧКА НАПРИМЕР В ЧУЖБИНА, ВЗИМА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА УЧИТЕЛКА И ЛЕКАР В – БЪЛГАРИЯ!!!!! ––– Как да се гордея и радвам, че съм в България, лекар или учител????

 2. Кавичките в заглавието са крайно неуместни.
  Предали сме ги тогава, предаваме ги и сега – целокупно и ежеминутно.
  Предават ги политиците укичили кабинетите с портретите им и организиращи пищни тържества-зари и прочувствени речи.
  Предават ги ”бизнесмените” симбиозиращи с политиците в името на усвояването и преразпределението на народното богатство и обществените поръчки.
  Предават ги ”свободните” медии продали се за жълти стотинки.
  Предват ги емиграантите спасили се поеденично.
  Предават ги останалите на територията БГ, следвайки мъдроста, че преклонената главичка сабя не я сече и отказвайки се от свободата да поемат отговорноста за собственият си живот и с умиление спомняйки си за щастливото вегетиране в соц. фермата на Тато, когато е имало лапачка, сигурност и добра грижа за добитака.
  Пропуснах ли някого?
  Как беше за мършата?
  Не е ли прав премиера за материала?
  Няма по-голямо лицимерие от сирените и минутното псевдо преклонение.
  Единствено достойното поведение е да си посипем главите с пепел и да не се гледаме в очите.
  СРАМ! СРАМ! СРАМ и ПОКАЯНИЕ!

 3. ”Падналите за свободата на България… Жертвали са живота си, за да я има все още на картата тая земя”
  За никаква карта не са се пожертвали.
  Дали са живота зи за СВОБОДАТА на МАТЕРИАЛА.
  Мечтали са този материал да бъде свободен и да живее достойно с високо вдигната глава.
  Нищо лично, но всички примери посочени и спестени говорят за нереализирано високомерие
  Санитарка, разнасяне на пици…
  Няма срамни професии.
  Там където съм санитарка не е мръсна дума и се цени наравно с лекарите и никой от тях не си води записки за роднинските и бизнесменските връзки на пациентите.
  Не е и заплащането.
  Напусналите територията живеят с Достойнство. Честно! Без да се налага да се включват в срамни родни схеми. Без да приемат за нормално, че срещу определена сума или услуга може всичко.
  Санитрки или не – сами се справят с живота.
  С една дума са Свободни Българи.
  Това май най-много се приближава до идела на Ботв и Левски.
  Така, че иронията за цвета май е резултат на комплекс и желание да прикрием лицемерието. Нещо като – ние които сме останали сме също жертви и с право се преклоняваме.
  След 26 години излиза, че единственият начин да водиш достоен, честен и свободен живот е да нпуснеш беГЕТОТО.
  Ще бъда безкрайно щастлив, ако се окаже, че бъркам.

 4. Този израз за цвета на нацията, дето е в чужбина се появи преди доста години и имаше своето основание, защото тогава и особено след Виденовата зима и гангстерските войни за чужбина наистина заминаваха образованите и професионалистите. Гледачките на бабички и миячите на чинии се появиха по-късно. Днес младежта не е тази, която беше преди 15-20 години. Наред с промитите от чалга тийнейджърски мозъци има и доста свестни момчета и момичета, получили все пак добро българско образование, а и националните чувства се пробуждат отново в България. Това сигурно няма да им попречи да се замислят за реализация в чужбина, обаче. Но пък България е държава днес, която се числи към демократичните и свободни такива и свободното движение на хора и желанието им за реализация, където поискат не е от забранените неща. Преди 1989 такива, които търсеха спасение навън бяха заклеймявани от режима като „избягали“, но днес подобна риторика е повече от неуместна.
  Некачествен материал има навсякъде по света. Некачественото мислене е това, от което трябва да се притесняваме. Неотдавна излезе едно видео на Борисов, от което се пролича, че думите му за некачествения материал както се разпространяват из България са извадени от контекст. Явно на българинът му е необходимо да вини някой и да има с какво да се оправдава. А това е израз на мноко ниско самочувствие. Тук хората в чужбина нямат вина – нито професионалистите там, нито тези, които мият чиниите и работят в хотелите. Все пак по-добре е щастлива педагожка-камериерка, отколкото само нещастна педагожка.

 5. Спрял е младежа,така се прави в цивилизованите страни.Сигурно се е върнал за малко в България!Всички кадърни наистина са навън,независимо,че работят какво ли не-вие сам го казахте-висшисти,образовани хора.За тях място тук НЯМА!Или ще са безработни,или пак ще работят нещо не такова,за което са учили и едва ще оцеляват.Не се заблуждавайте-след 10 години само цигани и емигранти ще останат тук.И тези,които просто не са успели да заминат!Щастие за мен е ,че и двете ми деца не учат и не живеят в България!Дано мога и аз да отида при тях.Родолюбието е хубаво нещо,но в момента е само една дума,която няма покритие.Благодарение на криворазбраната демокрация,на ЦСК и Левски-образно казано и безнаказаното безхаберие ,което се шири в тази държава!

 6. безпартиен

  Ако има нещо некачествено в нас, то това е че оставяме разни простаци да ръсят дебелашките си шеги по медиите, а ние да им се хилим или в най-добрия случай да ги псуваме на чашка ракия пред ТВ. Пиша това малко след като премиерът и главният секретар на МВР определиха гангстерската престрелка в Слънчев бряг като махленска свада по повод на спор за паркомясто! В нормална държава хората щяха да излязат по улиците и да искат оставки! У нас или се хилим, или най-много да попържаме! Не знам какво кажа, що за наглост е това – публично достояние е, че в повечето заведения се предлага дрога, само властимащите се правят на ударени!
  Та затова, скъпи авторе на тази статия, добри специалисти в своята област ще предпочитат да разнасят пици, да бъдат санитари и прочие в чужбина, вместо да работят тук по специалността си и да рискуват да станат жертва на самозабравили се бандюги! Ясно ми е, че в САЩ и Западна Европа също има престъпност, но там има и правосъдие и колкото и да са несъвършени техните общества, в сравнение с нашето са идеални! Та затова „матриалът“ ще емигрира! За мене вече е късно, на 55 години съм, жалко! Засега децата са тук, но ако решат да заминат и да не се върнат, не мога да ги спра!

 7. драго драганов

  въпрос:защо въпреки високата степен на образование стоят там и се задоволяват с т.н. непрестижни професии,ЗАЩО…..ЗАЩО……………..

 8. Хубава статия, но прекалено много внимание се обръща. Най-важното е да си мислиш, че живееш добре и да се чувстваш щастлив.

  Много лошо, че авторът не е дал пример за хора, работещи по специалността им в чужбина. Има и такива (както той сам го казва) друг е въпросът за момичето юрист … категорично не може да ме убеди, че с такова образование не може да се реализира в България. Това е все едно програмист от БГ да отиде да работи в McDonalds в Щатите … Засягаме косвено темата с образованието – проблем е, че в България който иска да стане висшист става. В чужбина не е така. Затова пък, тези които са висшисти, наистина са знаещи и можещи.

  Според мен, въпреки всички „българщини“, които се случват (голяма вина според мен имат медиите), не променят факта, че България е прекрасно място за живеене – имаме невероятна природа и можем да отпускаме с приятели дори през седмицата. Живял съм за кратко в Щатите – там не е така. Няма да забравя първите 3 дни, докато бях там – казах си „Уау, абсурд да се върна в България“, но в крайна сметка всичко хубаво там, е по-хубаво от БГ и всичко лошо, е по-лошо от БГ.

  Един преподавател в университета ни беше каза: „Колеги, спрете да се измъчвате с това кой колко пари откраднал … гледайте вие да сте добре “ – все още не мога да му споделя на 100% мнението, но мисля че го разбирам за какво ни го каза. За мен лично ако разполагам с 5 000 семеен доход на месец, въобще не ми трябва да ходя в USA, Англия, Норвегия или където и да било! Тук ще си живея като бял човек :).

  Не разбирам защо си мислим, че проблемите в България само ние ги имаме??? Навсякъде имат проблеми с образование, здравеопазване и т.н.

  Поздрави,
  Митко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *