Валутни курсове за 23.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Затвориха мандра заради производство на „неКраве сирене“

Затвориха мандра заради производство на „неКраве сирене“

Затвориха предприятие за производство на млечни храни, след проведени проверки, според резултатите, от които за правенето на сирене се използват мазнини, различни по състав от тези в млякото. От Българската агенция за безопасност на храните не съобщиха наименованието на фирмата, само казаха, че тя „не е масов позната“.

Края на март и началото на април имаше проверки на сирене, кашкавал и масло в търговската мрежа. Изследваните продукти бяха 424, от които осем реагираха на теста за растителни мазнини, три от тях бяха на затвореното към днешна дата предприятие. При следващи изследвания още три партиди на същата марка отчетоха ПОЛОЖИТЕЛЕН за немлечни мазнини. До края на  тази седмица от БАБХ ще тестват и кисело мляко за наличието на растителни мазнини.

В малко под 2% от всички взети проби от средата на март до сега се срещат неживотински мазнини, каза Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ. От изследваните общо 424 крайни продукта, направени от мляко, лаборантите са взели проби от 155 сирене, 153 кашкавал и 116 краве масло. Всичкото сирене е отчело наличие на немлечни мазнини. Сиренето е продавано насипно по витрините с етикет, който гласи „Краве сирене“. По – голямата част от тестваните продукти са родно производство, само 31 от тях са с посочен произход ЕС. Продукти от трета страна производител не са открити, но за сметка на това всичките 155 проби от „краве сирене“, в чийто състав не присъства „краве мляко“ са направени в България.

От БАБХ планират през идните 2-3 месеца да пуснах изследвания сред най-популярните мандри в страната, чийто брой е общо 250. В настоящия момент след обстойното анализиране на рискове от продажбата на „неКраве сирене“ агенцията започна засилен контрол на производителите, които според нея попадат в графа рискови. Любомир Кулински, ръководител на дирекция „Контрол по храните“ в БАБХ обясни, че набирането на пробите става от търговската мрежа, за да се избегне производителя да посочва, коя да бъде изследваната партида.

Собственикът на мандрата, в чието сирене са открити следи от растителни мазнини във всичките шест взети проби, ще премине през дълга процедура, преди да има възможност да възобнови своята дейност. Първоначалната крачка към възвръщане на правото на производство и разпространение на млечните продукти, производителят трябва да изтегли стоката си от търговските обекти, преетикетира и да я върне отново за продан. Кулински каза, че продуктите не представляват опасност за консумация, а заблуждават крайния потребител. На предприятието ще бъде извършен одит, по време на който цеха трябва да се представи по възможно най-добрия начин, както и да изпълни всички препоръки. След извършването на всичко необходимо, което одиторите са изискали от фирмата, тя трябва да представи достатъчно гаранции пред областната дирекция по безопасност на храните, че изходните продукти, които използва за приготвянето на храните, отговарят на написаното на етикета.

Българско сиренеОсвен временното прекратяване на работния процес, компанията ще бъде и финансово санкционирана от областното подразделение на агенцията. За първо нарушение, глобата е в размер между 500 и 1 000 лева, в случай че нарушението се повтори – 2 000 – 2 500 лева. От БАБХ казаха, че парично санкциониране в такъв диапазон, няма възпитаващ ефект, по тази причина са направили предложение сумите да бъдат няколкократно увеличени в новия Закон за храните. Предстои обсъждане на предложените промени.

Наскоро от асоциация „Активни потребители“ публикуваха резултати, според които при 6 от общо 36 изследвани проби от сирене е открито наличие на растителни мазнини. „Но от гледна точка на здраве и безопасност на храните в страната няма някакъв проблем, който да изисква драстични промени в нашата дейност“, каза Илиев. Кулински обясни, че от „Активни потребители“ са използвали популярните индикатори за физико-химичните качества на сиренето (водно съдържание, мазнини, степен на зрялост), което се отнася до БДС. Това бе и единствения коментар от БАБХ след разкритията на асоциацията.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …