Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Задава се нов мор на делфините

Задава се нов мор на делфините

Масовото измиране на малки делфини, което се случи през миналото лято, е напът да се повтори и сега, след като зачести намирнето на умрели делфини по Черноморието в разгара на сезона.

До края на август миналата година над 250 бяха откритите трупове на бебета делфини, всички от вида муткур.

Положението през това лято заплашва да се окаже по-драматично.

Дете е намерило изхвърлен на плажа „Корал” умрял делфин. По кожата на гърба му ясно личали следи от рибарска мрежа. От началото на сезона подобните случаи са над 25, а при повечето от тях причината е удушаване в рибарските мрежи. Малка част от жертвите са изхвърлени на брега от специфичните морски течения. Екологичните организации подават сигнали, но министерството не предприема нужните мерки за опазване на този защитен морски вид.

Делфин
Източник: Pixabay

След масовото измиране на животни през миналата година експерти от „Зелени балкани” и румънски специалисти с подходяща техника извършиха безплатно преброяване и изследване на причините за масовото измиране. Резултатите показват преобладаваща причина за смъртта заплитане и удавяне в рибарски мрежи по време на незаконен улов на калкан. Екозащитниците споделят, че при тази акция от туристи са се превърнали в гробари на делфинчета, полицаи, ветеринари, биолози и следователи и са заместили всички бездействащи институции в работата им, защото дори и след огласяване на резултатите от преброяването на труповете, липсват каквито и да е превантивни мерки за избягване на повторение на трагедията. Споделеният опит с румънските специалисти показва, че през последните седмици и в северната ни съседка зачестяват случаите на измрели делфини.

Виж също

Варна

Без изненади в конкурса за главен архитект на Варна

Заемащият длъжността главен архитект на Варна Виктор Бузев очаквано спечели конкурса за длъжността, след като …